Coola material kan ge lägre klimatavtryck

den 8 maj 2024

Honda har tagit fram nya metoder för att minska företagets koldioxidavtryck. Resultatet visas upp på konceptfordon som presenteras under designveckan i Milano. Stadsbilen Sustaina-C och den kompakta motorcykeln Pocket C samt skotern SH125i är exempel på hur Honda utvecklar metoder för att uppnå en mer hållbar produktdesign. Honda jobbar bland annat med återvunna material och paneler med omålad finish. Dessa metoder kan minska utsläppen med upp till hela 45 procent under produktionen.

Färgfri ytbehandling med marmorering
Panelerna tillverkas med återvunnet akrylharts från begagnade lampor för att skapa ytterpaneler som inte behöver målas. Det gör att Honda kan skapa en unik, omålad finish som inte skulle vara möjlig att få fram med traditionella material.

Modellen som visas i Milano har en svartvit marmoreffekt. För att få till detta blandas färger med olika smältpunkter när panelerna formas. Det här skapar en marmoreringseffekt när materialet stelnar. Förutom att de är estetiskt tilltalande är panelerna också starka mot sprickor och kan faktiskt återgå till sin ursprungsform efter lätta kollisioner. De tål också solen bra utan att blekna.

På bakluckan av bilen har genomskinligt akrylharts, en slags plast, använts. Bakluckan kan göras av en enda panel som fungerar som en skärm på en smartphone. En mini-LED-display har designats för att visa enkla meddelanden eller bilder till andra trafikanter, vilket kan ge framtida bilar en ny designmöjlighet.

Det använda akrylhartset visar också hur man kan återanvända material. Gamla lyktor från uttjänta bilar krossas och formas om till paneler för konceptmodellen. Det här är ett sätt för Honda att minska användningen av nya material och att utforska bättre återvinningstekniker. Det hjälper också till att skapa en kretsloppsekonomi där material återanvänds från fordon som gjort sitt till nya fordon.

Mecka för designintresserade