BEKVÄM OCH DRIFTSÄKER

Polisen Mats Gehlin trivs bra med sin Honda CR-V. Hållbar, trygg och hög komfort är några av hans omdömen.

den 17 december 2017

Efter 30 års tjänst i radiobil vet polismannen Mats Gehlin hur viktig komforten i en bil är för välbefinnandet. Att han dessutom ådragit sig en ryggskada under sin aktiva tid som rugbyspelare på SM-nivå gör att han sätter ytterligare krav på vilken bil han helst kör.

– Jag blev trött på att krypa in och ut ur låga bilar. Sviterna efter en spräckt bröstkota gör att det inte fungerar något bra. Jag vill ha en bil som jag kan kliva in i och ur utan att det smärtar, säger Mats. 

Han har kört både svenska och tyska bilmärken i jobbet, även SUV-modeller, men inte varit riktigt nöjd. Tills han åkte till Honda i Gävle och provade en CR-V för åtta år sen när han skulle välja bil privat.

– Sen jag fyllde 16 år och tog motorcykelkörkort har jag alltid kört Honda-motorcyklar, både lättviktare och tunga motorcyklar. De har alltid varit driftsäkra så jag tänkte att det måste vara så med bilarna också.

Det blev en ny Honda CR-V av 2009 års modell i tre år, därefter ett mellanspel med ett koreanskt bilmärke som han aldrig blev vän med. Så Mats bytte tillbaka till en ny CR-V, denna gång 2014 års modell med tvåhjulsdrift och 1.6-liters dieselmotor.

– Den har fungerat klockrent. För det första är den lätt att komma in i, både fram och bak. Det finns gott om utrymme för benen, speciellt när jag jämför med andra bilar i samma klass. Den är lätt att lasta, alla reglage och knappar är väl upplysta och fungerar bra. Och passagerarna som åker med tycker den är bekväm.

Mats syftar inte bara på sin fru Anita som han bor tillsammans med i villan i Karlholm, ett samhälle fyra mil söder om Gävle. Paret har fyra döttrar och fyra barnbarn mellan två och 14 år, så ofta är det någon i familjen som åker med. Två av döttrarna bor i Gävle och två i Uppsala så det är dit färden går allt som oftast.

– På lördag ska jag till Uppsala och hjälpa en av döttrarna att flytta, så då blir det till att koppla på släpkärran. Mest använder vi min bil på fritiden, den är rymlig och bekväm, säger han.

Måndag till fredag tar han bilen till polisens kompetenscentrum i Gävle där han arbetar med vidareutbildning för poliser. På vägen till och från jobbet imponeras Mats av CR-V:ns smidiga växellåda och låga bränsleförbrukning.

– Den manuella växellådan är väldigt skön och behaglig. Man hittar rätt direkt. Motorn är självklar, den spinner som en katt. Jag är helnöjd, inte minst med förbrukningen. Med blandad körning ligger jag på 4,5-4,6 l per 100 km. Det är fantastiskt bra för en så stor och tung bil.

Förutom att bilen är bekväm och bränslesnål är det den goda kvaliteten som sticker ut, tycker Mats.

– När jag köper ny bil prioriterar jag främst att den ska hålla. Idag tycker jag man kan ställa höga krav på en bil och Honda är en föregångare med sina motorer, men även sådana saker som rostskydd och inredning är väldigt bra. Det känns tryggt att köpa en Honda.

 

Fakta:

Om Mats:

Namn: Mats Gehlin

Bor: Karlholm

Familj: fru, fyra barn, fyra barnbarn

Jobb: Polis

Intressen: Cykling, promenader, resor

 

Om bilen:

Modell: Honda CR-V

Årsmodell: 2014

Motor: 1.6-liters diesel, tvåhjulsdrift

Skick: Välhållen

 

Jag vill veta mer om nya CR-V.