Åtta tips om vinterdäck

den 5 november 2021

Åtta tips om vinterdäck

Från den 1 december till den 31 mars är det lagkrav på att ha vinterdäck i Sverige om vinterväglag råder. Du väljer själv om du vill ha dubbade eller dubbfria däck. Med rätt däck får du bättre väggrepp och optimal bromsförmåga. Här är åtta tips på vad du ska tänka på när du byter till vinterdäck.

1. Sommar- respektive vinterdäck har olika gummiblandningar som passar för olika temperaturer. När temperaturen sjunker stelnar sommardäckens gummi och då försämras prestandan. Därför går det inte köra med samma sorts däck året runt om man vill bibehålla en god körsäkerhet. 

2. Rätt mönsterdjup är a och o. Dina däck ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm och minst 5 mm ger en bra friktion vid vinterväglag. 

3. Det kanske känns självklart men byt till vinterdäck på alla fyra hjul. Eftersom däckens gummi agerar olika kan det uppstå en farlig situation om två av bilens fyra hjul fortfarande är sommardäck. 

4. Däck åldras så kontrollera hur gamla dina däck är. Även om de inte ser slitna ut kan gummit ha åldrats så pass mycket att det påverkar prestandan negativt. Kontrollera gärna i slutet av säsongen hur mycket däcken slitits så att du är förberedd på att köpa nya inför nästa vintersäsong.

5. Fälg och däck ska passa ihop och ha samma dimensioner. Annars kan det påverka väghållningen. Dessutom rekommenderar Honda vissa storlekar som passar för respektive Honda-modell. Hör med din Honda-verkstad om du är osäker vad som fungerar bäst för din bil. 

6. Kör du mycket på snö och istäckta vägar är det klokt att välja dubbdäck för optimalt väggrepp. Om du bor där det sällan är snö och is rekommenderas odubbade däck. Att köra med dubbdäck på asfalt sliter på både dubbar och vägmaterial i onödan. 

7. En annan sak att tänka på är att kontrollera däcktrycket. När det blir kallare sjunker däcktrycket med cirka 0,1 bar för varje temperaturminskning på 10 grader. För lågt däcktryck ökar bränsleförbrukningen och däcken slits mer. 

8. Boka tid för hjulskifte hos din närmaste auktoriserade Honda-verkstad så kan du färdas tryggt och säkert i vinter! 

Till närmaste återförsäljare