Att köra där ingen annan Honda Civic varit…

Du kommer kanske ihåg vår berättelse om den färgglada ”Lastochka” – en Civic -97:a – och de tre ingenjörerna Adriaen Nelemans, Igor Orlov och Evgeny Mostovoy som samarbetar med Ingenjörer utan gränser? De gav sig ut på en lång resa, först från Norge till Japan, därefter från Sydafrika tillbaka till Norge igen. Nu har våra vänner avverkat den sista etappen på den afrikanska kontinenten.

den 18 januari 2017

Vem har inte drömt om en ”road trip” eller att resa världen runt någon gång? Adriaen Nelemans, Igor Orlov och Evgeny Mostovoy har förverkligat sina drömmar genom en händelserik resa runt världen i en 20 år gammal Honda Civic. Läs om deras första del av resan här.

– På den sista delen i Afrika av vår resa körde vi från Nairobi, Kenya till Alexandrias hamn i Egypten. Vi reste genom skiftande landskap, från härligt frodiga, gröna berg till den stekheta Saharaöknen. Resan har hittills varit en fantastisk upplevelse och vi har kommit så mycket längre än vad de flesta människor hade trott. Den bevisar verkligen vikten av att tro på kraften i ens drömmar, ”the power of dreams”, säger Adriaen.

På en av vägarna i Kenya körde en lastbil av Lastochkas ena backspegel, vilket också förstörde sidorutan. Långt från Hondas serviceverkstäder fick killarna improvisera fram en ny sidoruta i form av en bit genomskinlig plast, och en ny backspegel fick ersätta det trasiga originalet. Adriaen, Igor och Evgeny besökte därefter Omo-dalen i sydvästra Etiopien, ett avlägset område känt för dess traditionella stamliv där en tjurridningsceremoni inviger unga pojkar till vuxenlivet. Här bor Hamal-stammen, som försörjer sig som herdar.

– Vi höll en lektion i en av de lokala byarna och att få uppleva denna unika kultur på plats lämnade ett bestående intryck hos oss, säger Igor.

Efter de slingriga vägarna i Etiopien bar det av in i Sudan och dess ökenlandskap.

– Det var skönt att kunna köra på bra vägar och använda femte växeln igen. Lastochka blev uppmärksammad, särskilt från de skolelever som lade ned mycket möda på att konstruera färgglada modeller av henne under våra lektioner, säger Evgeny.

I Sudan gjorde de ett stopp vid Meroe och de nubiska pyramiderna, därefter tog de färjan över Nassersjön och passerade därmed gränsen över till Egypten.

– Här mottogs vi med enorm gästfrihet. Vi stannade i lokala byar och blev inbjudna av många människor till te, middag och en rad kulinariska läckerheter. Vi följde Nilen hela vägen upp till Alexandria. Det svala medelhavsklimatet var en välkommen förändring från de varma ökentemperaturer vi upplevt tidigare. Med blandade känslor tog vi farväl från Lastochka, som via ett fraktfartyg ska skeppas till Slovenien där vi i februari påbörjar den sista etappen, förklarar Adriaen.

 

Du kan se fler bilder från resan på instagramkontot lteamproductions