”CR-V:n är min replokal”

Stig Sjöberg har ägt och kört 60 olika bilar. Den senaste är en 2008 års Honda CR-V. Det är Stigs första Honda. Det är också den bil han behållit längst.

den 1 maj 2018

Stig Sjöberg har hållit på med försäljning i hela sitt liv, inom livsmedel, böcker, glas och porslin samt profilprodukter. Försäljningsyrket har gjort att han tillbringat mycket tid i bilen, ständigt på väg mellan olika kunder.

– Som mest körde jag 10 000 mil om året. Jag har kört 75 varv runt jorden. Numera kör jag inte så mycket, men känner fortfarande att jag är ett gammalt körproffs utan att för den skull vara en teknisk nörd.

De sista 17 åren i sin yrkeskarriär drev Stig eget företag inriktat på profilreklamartiklar. När han sålde företaget var det också dags att byta bil. Igen.

– Jag var runt och tittade på många sorters bilar. Jag ville ha en bil som är lätt att komma i och ur, snygg utseendemässigt och med kraftfull, bra motor.

Valet föll på en ny och välutrustad Honda CR-V av årsmodell 2008 med 2.0-liters i-VTEC bensinmotor och automatisk växellåda.

– Den har alla finesser jag vill ha. Den är rymlig och passar våra syften jättebra. Jag har aldrig tidigare haft en bil i tio år. Den känns fortfarande modern och jag är väldigt nöjd med den efter 23 000 körda mil.

Förutom bilar är musik och sång Stigs största intresse. Han har spelat trumpet sedan han var nio år och har sjungit och spelat gospel hela sitt vuxna liv. Efter att ha sålt sitt företag 2008 ägnade Stig tre och ett halvt år på att turnera i Norden, Holland och USA. Med 100 spelningar om året underhöll han som soloartist och ibland tillsammans med andra.

– Jag har lätt för att få kontakt med andra, vilket kan leda väldigt långt. Jag fick förfrågningar och lade upp turnén själv. Eftersom jag är uppväxt i ett kristet sammanhang och har en kristen tro har jag många kontakter inom kyrkan. På avslutningskonserten i USA spelade jag med den kristna musikfamiljen Collingsworth.

Förra hösten var Stig åter i USA för nya spelningar. När han kom hem tog han en längre paus från musicerandet. Men så var det snart dags igen, och ett delikat dilemma dök upp.

– Vi hade sålt vårt hus i Vittsjö och flyttat hit till en trerumslägenhet i centrala Hässleholm. Det gjorde att jag inte hade någonstans att öva. Så jag kom på att jag kunde repetera i min Honda. Jag repeterade en timme om dagen. Det fungerade kanon, som blåsare är det viktigt att hålla igång läpparna.

Nu har Stig gjort sin sista konsert. Det blev på Pärlan, det trygghetsboende han bor på.

– Jag är realistisk och självkritisk så nu får det räcka. Nu ska jag få ordning på allt inspelat material och alla tidningsklipp.

 

Fakta

Modell: Honda CR-V

Årsmodell: 2008

Motor: 2.0 i-VTEC bensin, automat

Skick: har gått 23 000 mil på tio år