Inkörd på Gotlandssemestern

En minnesvärd sommarvecka på Gotland blev det för Thord Svenningsson och hans sambo Jennifer. Inte minst för att resan gjordes i parets splitternya Honda Civic.

den 18 december 2019

För fyra år sedan bytte Thord Svenningsson den sportiga men opraktiska lilla tyska ”ungkarlsbilen” mot sin allra första Honda, en Civic av 2015 års modell.

– ”Ungkarlsbilen” gick som bara den, hade en 160-hästars diesel, men så fort jag behövde lasta något eller skulle skjutsa vänner blev det trångt och bara problem. Jag kände att det var dags att ta steget till en halvkombi. Valet föll på Civicen för den hade allt jag behövde.

Thord var helnöjd med bilen som mestadels kördes till jobbet på Ringhals kärnkraftverk. Men två år senare fick han en VIP-inbjudan till Hondas visning av den nya modellen.

– Jag tänkte lite skeptiskt att hur bra kan den vara. Men när jag fick se den tänkte jag ”wow” och efter provkörningen var jag helt såld. Det var så mycket som hade utvecklats på den nya modellen!

Hondas goda renommé när det gäller motorer och pålitlighet och att det är en av de största biltillverkarna i världen vägde in tungt när Thord valde bilmärke och -modell.

– Jag gillar teknik och är motorsportintresserad. Jag följer Honda i Formel 1. Den nya Civicen känns som en BMW, inte bara att köra utan även inredningsmässigt. Men den kostar säkerligen 100 000 kr mindre för motsvarande modell. Det var extra häftigt i början att köra en helt ny modell, folk vände sig om för att titta efter oss.

Turen till Gotland från lägenheten i Väröbacka blev Civicens första riktiga elddop. Paret bokade in resan så att de fick uppleva medeltidsveckan i Visby. Men de hann med så mycket mer än så, åkte från norr till söder och avverkade 160 mil totalt på ön med den tre månader unga bilen.

– Förutom Visby var skeppsgravarna vid Gnisvärd fina att besöka och Hoburgen längst ned i söder. Vi såg raukar och runstenar, och körde på kalkstensgrusvägar så att bilen blev alldeles vit av dammet. Vi testade lammburgare i Hemse och åt saffranspannkaka med salmbär på Tofta. Det var en oförglömlig resa!

Thord tycker bilen är ekonomisk, rymlig och lättkörd, inte minst tack vare alla fina förarassistansfunktioner.

– Den nästan kör av sig själv tack vare den adaptiva farthållaren och vägrensvarnaren. Jag är väldigt nöjd med bilen.

Den blå Civicen är extrautrustad med kromgrill, kromade handtag, sidoskyddslister och stänkskydd. När Thord var på en ny VIP-kväll hos Honda-återförsäljaren i Laholm fick han se att den nya Prestige-modellen hade de här detaljerna.

– Jag frågade om det gick att få till min modell, och en av verkstadsmekanikerna svarade att det borde gå – vilket det gjorde! Så nu är den ganska unikt utrustad. Bilen har verkligen överträffat våra förväntningar!
 

Fakta

Modell: Honda Civic Elegance
Årsmodell: 2017
Motor: 1.0 l VTEC TURBO, bensin
Skick: Som ny
Övrigt: Facelift med Prestige-paketets kromgrill, kromhandtag och sidoskyddslister


Mer om Civic 4-dörrars

Mer om Civic 5-dörrars