Fem stjärnor i Euro NCAP för Jazz Hybrid

Honda Jazz Hybrid är en av de säkraste bilarna i sin klass. Modellen är bland de första fordonen som testats enligt säkerhetsorganisationen Euro NCAP:s tuffare tester.

den 11 november 2020

Den europeiska organisationen Euro NCAP, som testar nya bilars säkerhetsnivå, har skärpt sina testprotokoll. I det nya testförfarandet utvärderas förstås hur bra ett fordon är på att skydda sina passagerare i händelse av en kollision. Men testen tar också hänsyn till hur bilens konstruktion medverkar till att minska kollisionspåverkan på det andra fordonet. Det handlar även om hur energin absorberas av bilens konstruktion så att passagerarutrymmet hålls så intakt som möjligt. Testerna omfattar nu en större utvärdering av sidokollisioner och hur effektiva så kallade autobromssystem fungerar. Euro NCAP:s säkerhetsbedömning uppdateras vartannat år.

En av de första bilmodeller som testas enligt de nya striktare kriterierna är 2020 års modell av Honda Jazz Hybrid som kammar hem toppbetyg, maximala fem stjärnor i betyg.

Nya Honda Jazz Hybrid har det mest omfattande säkerhetspaketet någonsin. Förutom den aktiva säkerhetstekniken som ingår i Honda SENSING-paketet har bilen hela tio krockkuddar som skyddar passagerarna vid en kollision. Den senaste i raden är den nya främre mittmonterade krockkudden som sitter i förarsätets ryggstöd. Vid kollision expanderar kudden i området mellan föraren och passageraren för att minska risken för att framsätespassagerarnas huvuden kolliderar vid en sidokollision. Kudden, tillsammans med bältessträckare och ett högre armstöd, gör att eventuella huvudskador förväntas minska betydligt för passagerarna.

Även baksätets sidor är försedda med krockkuddar. Skulle en sidokollision ske med slag från dörren och C-stolpen som följd, aktiveras den dubbla krockkudden som är monterad i baksätets dyna och skyddar baksätespassagerarna.

En viktig funktion i nya Jazz som påverkar säkerheten positivt är modellens förbättrade sikt genom panoramavindrutan.

Mer om Jazz Hybrid