Jazz Hybrid Crosstar vinner Vi Bilägares vintertest

En enhällig jury korar Honda Jazz Hybrid till 2021 års vinterbil.

den 10 februari 2021

I motortidningen Vi Bilägares långtidstest ingår fem bilar som sätts på hårda prov i olika miljöer. Färden går från Stockholm till Funäsdalen i västra Härjedalen. De testade bilarna är Honda Jazz Crosstar, Mercedes GLB, Seat Leon, Toyota Yaris och Volkswagen ID 3. Den första deltesten handlar om körning i vinterväglag och pågår under en veckas tid.

Den omfattande testen innehåller förstås körning på motorvägar och mindre vägar, de flesta med vinterväglag. Helt naturligt ingår då inbromsningar och kurvtagningar i körövningarna. Men i testen ingår även start i backar, bullerkontroll, värmemätningar, lastning av exempelvis skidor och slalomkörning mellan koner.

Honda Jazz Crosstar dubbas till vinterkung av den enhälliga juryn, tidningens fem körande bilreportrar. Mest lovord får körupplevelsen. ”Ju sämre väglag desto mer dragkamp blev det om att få ratta Jazz”, är en av kommentarerna. I protokollen beskriver de bland annat Jazzen så här: ”En fantastisk bil att ligga rätt på vägen”, ”förstklassiga köregenskaper” och ”den får dig att känna dig trygg när du behöver det som bäst – jag är imponerad”.

Jazz Crosstar klarar svensk vinterkyla, tuffa vintervägar och kallt klimat bäst av alla i testen. Jazz presterade på topp i alla grenar. Bilen är den perfekta bilen för vintersemestern och överlag för körning vintertid i vårt kalla land. Vi avslutar med berömmet som bilens väggrepp får: ”Ett väl kalibrerat antispinnsystem gör att Jazz Crosstar tuggar sig fram obehindrat i både lössnö och uppför hala backar”.