Fem skärmar i bredd på Honda e

Hondas elbil tar täten när det gäller digital teknik som får plats på instrumentpanelen. Inte mindre än fem färgskärmar täcker interiören i bilen i hela dess bredd. Du kan öppna bilen med en digital nyckel och får också hjälp via artificiell intelligens.

den 25 augusti 2019

Att ha uppkopplingsmöjligheter och få hjälp av smarta förarassistenter i bilen finns i många bilmodeller. Men få är så avancerade som Honda e, företagets nya elbil som lanseras nästa år. Fem integrerade och högupplösta färgskärmar fyller hela instrumentbrädans bredd, från förardörr till passagerardörr. Skärmarna till sidokamerorna är placerade i vardera änden av instrumentpanelen. Det ger föraren ett naturligt synfält bakåt tillsammans med den centralt bakåtriktade kameran vars vy syns i mitten av panelen.

Den största delen av Honda e:s digitala instrumentpanel i full bredd utgörs av dubbla 12,3-tums LCD-pekskärmar. Dessa är de primära infotainmentdisplayerna som presenterar en mängd intelligenta funktioner och tjänster. Gränssnittet är intuitivt, lättanvänt och anpassningsbart. Det går att flytta om bland funktionerna på pekskärmarna genom att dra och släppa symbolerna, ungefär som på en smartphone eller surfplatta.

Framför föraren finns en 8,8-tums TFT-mätinstrumentdisplay. Den visar viktig fordonsinformation såsom el- och laddningsstatus, valt körläge och information om olika säkerhetsfunktioner.

Bilen är försedd med röststyrning. Funktionen använder artificiell intelligens och är inbyggd i Honda Personal Assistant. Tjänsten aktiveras genom att du säger ”OK Honda” följt av frågan eller instruktionen. Över tid blir hjälpen allt smartare, den utvecklas tack vare maskininlärning.

Det omfattande utbudet av appar kan kompletteras med vad du har tillgång till i din smartphone via Apple CarPlay eller Android Auto, till exempel musik, sociala medier och andra internetbaserade tjänster.

När du parkerat och lämnat bilen kan du som Honda e-ägare vara fjärruppkopplad till din bil via en app i telefonen. Du kan exempelvis kontrollera hur det går med batteriladdningen. Bilen kan också låsas och låsas upp digitalt, via en app. Du kan även få en säkerhetsvarning om fordonet flyttas utanför en viss fastställd zon.

Förutom skärmarna är interiören i Honda e utformad för att påminna om ett vardagsrum. Mjuka träpartier och textilmaterial som liknar tyger till stoppade möbler ger känslan av en modern, avkopplande hemmamiljö snarare än att man befinner sig i ett fordon. Det låter som om det kan bli en mycket trevlig upplevelse att köra nya Honda e!


Mer om Honda e