HYBRIDTEKNIK – INGET NYTT HOS HONDA

Honda har tillverkat hybridbilar långt innan Greta Thunberg föddes. Första generationen av Honda Insight såg dagens ljus 1999.

den 27 februari 2020

Den första generationen av hybridmodellen Honda Insight var tvåsitsig och var länge den bränslesnålaste bensinbilen i USA. Den droppliknande, strömlinjeformade och ganska spektakulära designen minimerade luftmotståndet. Bilen, som var tillverkad av aluminium, var försedd med en 1,0-liters trecylindrig 68-hästars bensinmotor kombinerat med en 10 kW elmotor som utvecklade 13 hästkrafter. Bilen använde Hondas första generation av hybridtekniken Integrated Motor Assist.

Elmotorn gav extra kraft vid acceleration och laddades vid inbromsning. Originalmodellen hade en femväxlad växellåda och två år senare fanns modellen även med en CVT-låda. Första generationen av Honda Insight tillverkades 1999-2006 i Hondas fabrik i Suzuka i Japan men såldes inte i Sverige.

Andra generationen Honda Insight lanserades 2009, denna gång även på den svenska marknaden. Insight hade nu växt till en femdörrars hybrid med plats för fem personer. Den var specifikt utvecklad för att göra hybridtekniken folklig. Den inkluderade femte generationen av Hondas Integrated Motor Assist hybriddrivlina. Detta system kopplar ihop en förbränningsmotor med en elektrisk motor som var monterad direkt på motorns vevaxel, mellan motorn och växellådan. Det här var mindre komplicerat och billigare än konkurrerande hybridsystem.

Bilen hade en fyrcylindrig 1.3-liters i-VTEC-motor på 98 hästkrafter förstärkt med en elmotor på 10 kW, motsvarande 13 hästkrafter. Insight uppvisade en bränsleförbrukning för blandad körning på 5,7 l/100 km. Modellen tillverkades 2009-2014.

Tredje generationen Honda Insight debuterade 2018 på North American International Auto Show. Den är baserad på tionde generationen av Honda Civic och är en fyradörrars sedan med 1,5-liters motor i kombination med en elmotor på 96 kW. Bilen säljs bland annat i USA och Japan.

Hybridversioner av fler Hondamodeller förekommer och har förekommit runt om i världen: Jazz, CR-Z, Civic och Accord, NSX samt Clarity har alla inkluderat hybridteknik. Redan för åtta år sedan hade Honda sålt mer än en miljon hybridbilar. I Europa finns för närvarande CR-V och Jazz med hybridteknik i Hondas modellprogram, men fler hybridmodeller väntas lanseras inom de närmaste två åren.


Mer om Hondas elektriska vision