Honda CR-V: från fyrhjulig favorit för skogsfolk till en modern livsstilshybrid

Honda CR-V är den mest sålda SUV-modellen genom tiderna. Här är en tillbakablick.

den 7 maj 2020

Första generationen av Honda CR-V byggs 1995-2001 och bygger på Honda Civic-plattformen. Den har fyrhjulsdrift, en nyutvecklad 2,0-liters 16-ventilers DOHC-motor och är först i sin kategori med ett plant golv. ”Komfort som en sedan och utrymme som en kombi” som marknadsföringen hurtigfriskt förklarade. Modellen fanns med en fyrstegad automatlåda eller femväxlad manuell låda. Reservhjulet sitter utanpå bakluckan som sig bör på en jeep från 1990-talet. Första två åren säljs den enbart i Japan för att introduceras till Sverige (och USA) 1997. För alla som gillar lite fyrkantiga bilar är den en dröm.

Andra generationen CR-V byggs 2001-2006. Den byggs enligt konceptet ”ett mer aktivt fordon”. Originalutseendet har förfinats och rundats till, innerutrymmena har blivit större. 2.0-liters bensinmotorn kompletteras med en 2.2-liters i-CTDI diesel. Modellen stoltserar med 527 liters bagageutrymme, bäst i sin klass. Modellen kommer till Sverige 2002.

Tredje generationen byggs 2006-2011. Den är ännu rymligare inuti än föregångaren samtidigt som den blivit lägre, kortare och bredare. 2.4-liters i-VTEC bensin och 2.2-liters i-DTEC diesel med partikelfilter finns som motoralternativ. Ett nyutvecklat fyrhjulssystem introducerades med denna modell. Den lite udda bakluckan som öppnas åt sidan och med reservhjul på utsidan ersätts med en traditionell baklucka som öppnas uppåt. Bilen introduceras 2007 i Sverige.

Fjärde generationen byggs 2011-2016. Modellen har ett mer aerodynamiskt utseende, bättre bränsleekonomi och förbättrad åkkomfort. Den lanseras på svenska marknaden 2013.

Femte generationen lanseras 2017. Den första turboladdade bensinmotorn för CR-V introduceras. Ännu mer plats och bättre komfort samt förbättrade uppkopplingsmöjligheter kännetecknar den här modellen. Introduceras i Sverige 2018. Under hösten 2019 lanseras en uppgraderad version. Den största skillnaden är förstås att bilen har en hybriddrivlina, det vill säga en elmotor kompletterar en 2,0-liters bensinmotor.

Läs mer om Honda CR-V

Till kampanjerbjudande