Vilken SUV-modell passar dig?

den 26 oktober 2021

Vilken SUV-modell passar dig?

Honda har två moderna SUV:ar att välja på, CR-V och HR-V.

Robust och kraftfull, men ändå snygg och praktisk. Den moderna SUV:en har blivit oerhört populär och syns väldigt ofta på svenska vägar idag. SUV står för Sport Utility Vehicle och dess allra första föregångare fanns redan på slutet av 1930-talet, då i formen av fyrhjulsdrivna militärfordon. SUV:en har blivit förstahandsvalet för både familjer och den som vill ha en säker och pålitlig bil i största allmänhet. SUV:ar finns generellt i många olika storlekar, både med och utan fyrhjulsdrift, och med olika motoralternativ.

Det finns många fördelar med att köra en SUV så det är inte så konstigt att de blivit en av de populäraste bilkategorierna i Europa. Man sitter högt i en SUV, vilket ger väldigt god överblick över trafik och omgivning. Den höga markfrigången ger möjligheter att köra på dåliga vägar eller i terrängen. Det höga insteget gör också att man slipper böja sig ned för att ta sig in i bilen utan snarare kliver upp och in i bilen.

De flesta SUV:ar har dessutom mycket gott om bagageutrymme, vilket gör bilen föredömligt praktisk – ett välanvänt argument för den som har familj eller ett fritidsintresse som kräver mycket utrymme för utrustning. Det smartaste med en modern SUV är dock att det känns som att köra en standardbil när det gäller prestanda och bekvämlighet, men också vad gäller säkerhet och bränsleekonomi.

Honda erbjuder två SUV-modeller för svenska bilförare. Den lite större modellen är CR-V där Honda kom med sin första generation redan 1995. Den andra och mer kompakta modellen kallas HR-V och den nyaste generationen av den lanseras under första kvartalet 2022.

Både CR-V och HR-V är toppmoderna modeller försedda med Hondas avancerade hybridteknik. Hondas e:HEV-teknik väljer automatiskt det optimala körläget och är dessutom så smart att det genererar sin egen elektricitet, vilket gör att du aldrig behöver ställa bilen på laddning till skillnad från många andra hybridbilar.

Fyrhjulsdrift eller tvåhjulsdrift? Fyrhjulsdrift är definitivt att föredra om du ofta kör på vinterväglag, bor i ett kuperat och bergigt område, ute på landsbygden eller gillar att köra ute i naturen i lite tuffare terräng. CR-V finns både med och utan fyrhjulsdrift så det är bara att välja vad som passar dig bäst, medan HR-V erbjuds med tvåhjulsdrift.

Andra kriterier som du såklart bör fundera över när du väljer SUV är design, budget och utrymme. CR-V Hybrid kostar från 344 500 kr och har mycket gott om både kupé- och lastutrymme för att en aktiv familj ska känna att den är praktisk och fyller familjens alla tänkbara behov. Den lite sportigare och kompakta HR-V:n har mer av en coupékänsla och kostar från 299 900 kr. Det är en modell som passar mycket bra till den unga familjen eller paret med utflugna barn till exempel.

CR-V:n mäter 4 600 mm på längden, 2 117 mm på bredden och 1 689 mm på höjden. HR-V:n har lite nättare mått, den är 26 cm kortare med måtten 4 340 mm i längd, 1 790 mm i bredd och 1 582 mm i höjd. I CR-V:n är bagageutrymmet på 497 liter och fäller du sätena kan du få upp till 1 796 liter. Det innebär att du kan få in en hel del väskor eller exempelvis två mountainbikes. Lastkapaciteten i HR-V är också väldigt bra jämfört med andra SUV:ar i kompaktklassen med sina 335 liter inklusive den undre ”gömda” golvlådan. Med baksätena fällda är utrymmet hela 1 289 liter. I HR-V:n kan du dessutom dra nytta av Hondas ”magiska säten” som går att fälla upp som biosäten, lämpligt när du transporterar höga föremål, exempelvis en stor krukväxt.

HR-V Hybrid lanseras första kvartalet 2022.

Närmaste återförsäljare