Vilken stadsbil passar dig?

den 22 november 2021

Vilken stadsbil passar dig?

En liten och smidig bil med kompakta mått passar fantastiskt bra att köra för den som mestadels kör i stadstrafik. Vi jämför Honda Jazz och Honda e. Vilken väljer du?

Vad är det som gör en modell till en riktigt bra stadsbil? Kompakta mått toppar såklart önskelistan, men även sikt, köregenskaper, parkeringshjälp och bränsleekonomi är viktiga faktorer att väga in när du funderar på vilken bil du vill köra härnäst.

Kompakta yttermått
Både Honda e och Honda Jazz är bilar som är kring fyra meter långa, en väsentlig skillnad gentemot till exempel mindre SUV:ar som brukar vara minst 30 centimeter längre. Honda e vinner kortdistansen eftersom den är 15 cm kortare och samtidigt 6 cm bredare än Jazz medan de är ungefär lika höga.

Rymlig och bekväm
Honda e känns förvånansvärt rymlig trots de kompakta yttermåtten. Det tonade glastaket förstärker känslan av rymd. Även materialvalen som för tankarna till ett vardagsrum får interiören att kännas luftig och bekväm. Fyra vuxna får lätt plats.

Den korta fronten på Honda Jazz ökar kupéutrymmet och den nya strukturen på karossen bidrar också till en tystare kupé. Hondas Magic Seats kan fällas ned helt eller upp och ger en fin mångsidighet som ökar lastmöjligheterna markant. Rent lastmässigt är Jazz en riktig kung i sin klass.

Fina köregenskaper
När du väl börjat köra elektriskt har du nog svårt att gå tillbaka till en bil med förbränningsmotor. Accelerationen är omedelbar, färden är tyst och den väl avvägda viktbalansen mellan fram och bak gör att Honda e är kvick och rolig att köra.

Jazzen har å andra sidan Hondas effektiva hybriddrivlina som automatiskt växlar mellan tre körlägen. Det ger en sömlös, bekväm körning där bilen känns precis som en elbil i låga hastigheter och vid acceleration. Jazzen är lätt att manövrera inte minst tack vare en lägre tyngdpunkt än tidigare modeller och med en förbättrad styrning.

God sikt
Jazzens smala A-stolpar och dolda vindrutetorkare liksom den låga instrumentpanelen ger god sikt framåt och minskar de döda vinklarna. Egentligen gäller det för Honda e också som har god panoramaliknande sikt från förarsätet. Ett extra plus för Honda e:s utomordentliga sikt bakåt. De vanliga backspeglarna har ersatts av små kameror istället som visar kristallklar sikt bakåt och nästan helt tar bort de döda vinklarna.

Lätt att parkera
Båda bilar är tack vare sin nätta längd lätta att parkera samt att man får god hjälp. I Jazzen finns parkeringssensorer från Elegance-nivån och uppåt. Backkamera finns på Executive-modellen och Crosstar. Här trumfar Honda e över med ytterligare två häftiga funktioner. Dels är det den extremt snäva vändradien på 4,3 meter, dels parkeringsassistansen – bilen kan faktiskt parkera själv!

Bränsleekonomi
Hybridsystemet i Honda Jazz ger en effektiv bränsleekonomi och med blandad körning drar bilen måttliga 4,5 l/100 km. Batteriet laddas medan bilen drivs av bensinmotorn. Dessutom används bromsenergin för att ladda batteriet. Det här gör bilen självladdande – du slipper alltså leta efter laddstationer.

Med elbilen Honda e behöver du inte tanka alls, men däremot ladda. Fulladdad har Honda e en räckvidd på upp till 222 km. Om du pendlar en sträcka på två mil enkel väg till jobbet innebär det att du kan köra hela veckan utan att behöva ladda din bil.

Pris
Honda Jazz kan i nuläget privatleasas från 2 450 kr per månad. Vill du hellre köpa din Jazz kostar den från 239 500 kr. Honda e kan med kampanjerbjudande privatleasas från 2 995 kr per månad, vilket är ett mycket attraktivt pris med tanke på vad du får för pengarna. Priset börjar från 378 300 kr om du föredrar att köpa din Honda e.

Utseende
Honda e är en bil som står ut från mängden. Fräsch, tidlös avskalad design kombinerad med avancerad teknik in i minsta detalj. Infällda handtag, runda, vänliga strålkastare och bakljus ger ett karakteristiskt utseende.

Jazz finns i två versioner, den mer traditionella halvkombin samt Jazz Crosstars SUV-influerade profil som erbjuder tuffare design och högre körhöjd.

Bästa citybilen för dig?
Gillar du modern design och häftiga funktioner samt vill köra utan att släppa ut någon koldioxid? Honda e är ditt val. Med den extremt förmånliga dealen du får när du privatleasar just nu är valet självklart. Och du lär aldrig mer känna ångest över att fickparkera.

Har du större behov av lastkapacitet och är kanske lite osäker på elteknikens fördelar är Jazzen ett förträffligt alternativ. En modell med god bränsleeffektivitet, stabila köregenskaper och som är lättparkerad i stadsmiljöer.

Se Hondas erbjudanden

Några fakta om modellerna

Honda Jazz

Honda e

Längd

4044 mm

3894 mm

Bredd

1694 mm

1752 mm

Höjd

1526 mm

1512 mm

Bagageutrymme

304 l

171 l

Med nedfällt baksäte

1205 l

861 l

Motor

1,5 i-MMD Hybrid e-CVT

BEV

Vändradie

10,1 m

4,3 m

Bränsle

Blyfri 95

El

Bränsleekonomi, blandad körning

4,5 l/100 km

17,2 kW/100 km

Koldioxidutsläpp

102 g/km

0 g/km

Privatleasa från

2 450 kr

2 995 kr