Starta med en is- och imfri bil

den 7 februari 2024

Starta med en is- och imfri bil

Här får du tolv tips som hjälper dig att få bort is och imma från bilrutorna.

Vintermorgon med kall, frisk luft, knarrande snö under fötterna och ett vittäckt landskap. Så härligt – men inte riktigt lika kul när du upptäcker ett tjockt islager på bilens rutor när du redan är lite sen till jobbet. Men det finns ganska enkla saker du kan göra för att åtgärda is och imma på bilrutorna.

1. Använda islösare. Spreja de istäckta rutorna med isborttagningsmedel eller så kallad islösare. Det finns att köpa på bensinmackar, bilvårdsbutiker eller online. Du kan också blanda din egen variant genom att ta två tredjedelar koncentrerad spolarvätska och en tredjedel vatten i en sprejflaska.

2. Bra isskrapa. Se till att ha en bra isskrapa i bilen och skrapa hela framrutan samt alla rutor runtom bilen så att du har god sikt åt alla håll. Har du en större bil, till exempel en SUV är det bra att skaffa en isskrapa med långt skaft – det finns även med teleskopskaft – så att du når över hela vindrutan. Byt gärna isskrapa någon gång om året, gamla skrapor som använts mycket blir med tiden lite slöa.

3. Använda AC:n. Slå på AC:n i bilen och använd bilens funktioner som gör att luften riktas mot framrutan och att elslingorna i bakrutan sätts igång. Då går det snabbt att få bort både is och imma från rutorna.

4. Var förberedd. Lägg in snöborste och isskrapa i bilen redan på hösten – om de inte redan förvaras där permanent. Första frosten eller snöfallet brukar komma som en överraskning. Andra saker som är bra att ha i bilen på vintern är en liten snöskyffel, varma filtar och någon form av mellanmål. Ifall du skulle bli sittande någonstans i bilen är det guld värt – det blir snabbt kallt i en avstängd bil vintertid.

5. Installera kupévärmare. Med en kupévärmare monterad i bilen kan du ställa in värmen i förväg så att bilen är varm och rutorna isfria på morgnarna. Ännu enklare är det förstås att parkera bilen i ett garage.

6. Rätt bilmodell. Välj bilmodell med rätt funktioner. Uppvärmd bilruta finns på Honda CR-V Hybrid. Avisning runt vindrutetorkarna finns på Honda HR-V Hybrid.

7. Tvätta på insidan. Tvätta rutorna på insidan, framför allt vindrutan. Det är ett bra knep för att du ska slippa imma på rutan under vintern. Ofta sitter smutsen som stör sikten på insidan i stället för på utsidan. Spreja medlet på trasan – inte på rutan – och torka.

8. Sköt om gummilister. Tvätta bort grus och annat löst som samlas runt gummilisterna. Skräpet kan samla fukt och skava på plåten. Behandla därefter gummilisterna med silikon. Då minskar risken att dörrarna fryser fast och att det läcker in fukt som kan bilda imma.

9. Välfyllt med spolarvätska. Fyll på med spolarvätska. Se till att den har tillräckligt mycket frostskydd för de temperaturer bilen kan tänkas köras i. Köp koncentrerad spolarvätska och blanda själv så sparar du pengar jämfört med att köpa färdigblandad vätska.

10. Skydda framrutan. Lägg i förväg ett vindruteskydd, filt eller pappskiva på framrutan. Vad noga med att materialet inte kan skada bilen eller frysa fast.

11. Byt till gummimattor. Använd gummimattor i bilen på vintern. Textilmattor blir snabbt blöta och håller kvar fukten, som sedan skapar imma på rutorna. Om du får med dig snö in i bilen ökar risken för imma på rutorna när den smälter. Ett gott råd är att även hålla gummimattorna torra.

12. Parkera i garage. Bästa sättet att slippa imma är förstås att förvara bilen i garage eller använda kupévärmare.

Kom ihåg att borsta av snön från taket också. Det är faktiskt olagligt och kan ge böter. Snö och is kan jämställas med last och därmed räknas den som osäkrad last, ungefär som att ha ett par väskor på taket som inte sitter fast! Om du bromsar in kan hela snötäcket hamna på din vindruta och skymma sikten. Snön kan även blåsa av och hamna på fordon bakom dig och orsaka olyckor. Att köra med snö på biltaket kan ge 1 500 kronor i böter.