Snart kan HondaJet förflytta affärsresande i luften

den 21 februari 2012

Honda Aircraft Company har tagit ytterligare ett steg mot den planerade säljstarten av affärsjetplan 2013. Ta del av filmen som visar testerna av tredje provmodellen av HondaJet.

Hondas tredje FAA-anpassade jetplanmodell, F2, har nu genomgått omfattande flygtester med goda resultat. Detta innebär nya framsteg mot den FAA-certifieringen som krävs för att affärsjetplanen ska bli godkända för försäljning. Flygningen ägde rum vid Honda Aircrafts huvudkontor i Greensboro, North Carolina och piloterna beskriver i filmen flygupplevelsen som medryckande. Teamet genomförde en rad olika flygmanövers och de testade även instrument och luftdatasystem.

Sedan den första FAA-anpassade modellen testflögs i slutet av 2010 har flera prestandamål överträffats. HondaJet är redan nu det snabbaste, högst flygande, tystaste och mest bensinsnåla flygplanet i klassen. Med sin unika placering av motorerna ovanför vingarna har Honda lyckats reducera såväl kabinljudet som ljudet ner mot marken. Den nydanande motorplaceringen möjliggör dessutom större kabin- och lastningsutrymme.

Honda Aircraft planerar nu årets flygtester av de nästkommande modellerna F3 och F4. Totalt ska fem FAA-anpassade provmodeller vara byggda innan försäljningen av affärsjetplanen startar i mitten av 2013.

Viktiga milstolpar för Honda Aircraft Company
1997: En tanke blev till en skiss
1999: En skiss blev till en prototyp
2003: De första flygtesterna inleddes
2005: Första flygning inför global publik vid EAA AirVenture
2008: Honda Aircraft Company öppnar huvudkontor i Greensboro, North Carolina
2010: Det första FAA-anpassade flygplanet, F1, provflygs.
2011: Ny produktionsanläggning intill huvudkontor färdigställd

Se senaste testflygningen här