Sex detaljer du ska kontrollera inför vintern

den 11 oktober 2022

Sex detaljer du ska kontrollera inför vintern

Vintern ställer extra höga krav på dig som förare – och på att din bil fungerar som den ska. Här är sex enkla kontroller du bör göra på din bil.

1. Vätskor
Din bil behöver ha tillräckligt med vätska i olika system – oavsett väder – för att fungera tillfredsställande. Se till att kontrollera

  • Motorolja. Om den börjar ta slut riskerar du att få motorskador, som är dyra att åtgärda.
  • Kylvätska/frostskyddsmedel. Dessa hindrar din motor från att överhettas. Frostskyddsmedel behövs på vintern så att blandningen inte fryser.
  • Bromsvätska. Finns i bromsarnas hydraulsystem, och hjälper din bil att sakta ned när du trycker på bromspedalen.
  • Spolarvätska för vindrutan. Sikten påverkas ofta vintertid – av snö, hagel, regn och salt. Därför är det viktigt att alltid ha tillräckligt med spolarvätska.
  • Om du själv inte vet hur alla dessa vätskor kan kontrolleras, rådfråga din närmaste märkesverkstad inför vintersäsongen så hjälper de dig gärna.

2. Torkare
Kontrollera alla dina torkarblad på bilen. Om de är slitna eller skadade, byt ut dem. Det rekommenderas att du gör detta en gång om året. Du kan byta ut dem själv eller be en Hondaverkstad göra det åt dig.

3. Vinterdäck
Kontrollera att dina vinterdäck är i gott skick. Kom ihåg att de måste ha ett mönsterdjup på minst tre millimeter för att vara lagliga i Sverige. Vinterdäck är effektivare än sommardäck vid lägre temperaturer – under 7°C – även vid torrt väglag. De innehåller högre halter av naturgummi och är därför mer flexibla vid lägre temperaturer, och deras slitbanemönster gör att mer gummi kan komma i kontakt med vägen. Kör du mycket på snö och istäckta vägar är det klokt att välja dubbdäck för optimalt väggrepp. Om du bor där det sällan är snö och is rekommenderas odubbade däck. Att köra med dubbdäck på asfalt sliter på både dubbar och vägmaterial i onödan.

4. Belysning
Under den mörka årstiden är det extra viktigt att ljusen på bilen fungerar – så att du har god sikt, men också så att andra ser dig. Gå ett varv runt bilen och kontrollera strålkastare, bakljus, blinkers och dimljus. Be någon om hjälp eller parkera nära en vägg eller ett fönster när du ska kontrollera dina bromsljus. Om du upptäcker att ett eller flera ljus inte fungerar, läs i bilens handbok om det är möjligt att byta glödlampa själv. Din Hondaverkstad hjälper dig såklart att byta lampor.

5. Batteri
Ett bilbatteri tappar gradvis sin totala effekt med tiden, och låga temperaturer minskar livslängden ytterligare genom att sakta ner de kemiska processer som sker i ett batteri. Hackar din tändning ibland? Tar bilen längre tid än vanligt att starta? Om du svarar ja på någon av frågorna bör du få batteriet kontrollerat och eventuellt utbytt av din Hondaverkstad.

6. Vindruta
För att kunna ha god sikt, håll alla fönster och vindruta rena. Om det är frost, skrapa rutorna med en isskrapa innan du ger dig iväg. För att underlätta skrapningen kan du använda avisningsmedel. Slå på fläktar och höj temperaturen i kupén, och har du en uppvärmd vindruta kan du sätta igång den. Om du vill förhindra isbildning på vindrutan, täck över den med ett överdrag. Detta kan hakas fast på ytterbackspeglarna med kardborrefästen och sugkoppar.

Kontakta närmaste återförsäljare