Så kör du effektivt och miljövänligt

den 26 januari 2023

Så kör du effektivt och miljövänligt

Lär dig körtekniken som kan ge 10-20 procent lägre bränsleförbrukning. Här är tolv knep som kan hjälpa dig att spara bränsle, pengar och miljön.

Kör med framförhållning
Om du lär dig att titta lite längre framför bilen i trafiken kan du förutse mycket av det som kommer att hända. Ser du att trafikljuset ett par hundra meter fram slår om till rött kan du släppa foten från gasen helt och rulla fram till korsningen eller övergångsstället. Du kan göra samma sak om du exempelvis vet att det ligger en rondell längre fram på vägen. Bilen rullar längre än man tror. Det gäller framförallt lite större, tyngre modeller, till exempel Honda CR-V.

Kör på hög växel
Om du har manuell växellåda, växla upp tidigt och kör på så hög växel som möjligt. Ju högre växel du kör på och därmed lägre varvtal, desto mer bränsle kan du spara. Acceleration drar bränsle. Växla gärna från tvåan till fyran eller trean till femman.

Kör smart i backar
Utnyttja topografin. Är det nedförsbacke, släpp gasen helt, då går bränsleförbrukningen ner till noll. Kom med fart in i en uppförsbacke för att undvika acceleration i backen. Kör med jämnt gaspådrag i backen upp. Har du bra fart kan du använda en hög växel vilket sparar bränsle.

Kör jämnt
Förändringar i hastighet kostar i form av större bränsleåtgång. Håll därför ett jämnt gaspådrag. Det kan du göra bäst om du planerar din körning. Undvik kraftiga inbromsningar och hetsiga accelerationer.

Använd ECON-läget
De flesta Honda-modeller är försedda med ett ECON-läge för att göra din bil så effektiv som möjligt. När du trycker på ECON-knappen maximeras bilens effektivitet genom att justera olika parametrar, till exempel luftkonditioneringen.

Rätt lufttryck i däcken
Rätt däcktryck är viktigt för att bilen ska rulla obehindrat på vägarna och ha rätt köregenskaper. Din Honda har ett rekommenderat däcktryck som du bör hålla dig till. För lite lufttryck i däcken kan öka rullmotståndet och ge högre bränsleförbrukning.

Låt bli tomgångskörning
Undvik att låta bilen stå på tomgång när du ska iväg. Kör direkt så att motorn snabbt kommer upp i arbetstemperatur. Tomgångskörningen är dessutom inte särskilt miljövänlig. På nyare Honda-modeller finns funktionen tomgångsstopp, som gör att bilen automatiskt stänger av motorn när du står stilla, exempelvis vid ett rödljus eller en broöppning.

Skaffa motorvärmare
Varje kallstart av bilen innebär ökad bränsleförbrukning och ökade avgasutsläpp. Med hjälp av en motorvärmare sparar du bränsle och motorn trivs också bättre. Används med fördel när det är minusgrader men fungerar också bra när det är några plusgrader. Sätt gärna motorvärmaren på timer så att den inte drar onödigt med energi.

Ta hand om bilen
En välservad bil drar i regel mindre bränsle. Läs i bilens instruktionsbok hur ofta bilen ska servas så att du byter olja, filter och tändstift regelbundet.

Motorbromsa
Motorbromsa när det är möjligt, exempelvis före korsningar, rondeller och trafikljus. I en modern bil slås bränslesystemet av när man motorbromsar så att inget bränsle förbrukas. Har du en hybrid eller elbil trycker du lätt på bromsen för att få igång den regenerativa bromsningsprocessen som laddar batteriet. Kraftiga inbromsningar med bromspedalen är bortkastad energi.

Sänk hastigheten
Vilken hastighet du håller har stor betydelse för bränsleförbrukningen. Du sparar mycket bränsle om du till exempel sänker farten från 120 till 110 km/tim. Du tjänar inte många sekunder på att stressa, så har du inte väldigt bråttom dit du ska – sänk hastigheten så sparar du både miljö och pengar.

Ta bort onödig last
Montera av takbox, cykelhållare och takräcke när du inte använder dem. Då sänker du bilens luftmotstånd betydligt och därmed bränsleförbrukningen. Lyft ur grejer som du har liggande i bilens bagageutrymme och som du inte behöver. Extra last innebär onödig tyngd som drar bränsle.

Närmaste återförsäljare