Retrodesign och avgasfritt med nya Honda Urban EV

Utvecklingen av Hondas elbil Urban EV är i full gång. Det går faktiskt redan nu att anmäla sitt intresse för att få mer information.

den 21 december 2018

Vi kallar den för vår nollvisionshjälte, vår kompakta, innovativa elbil Honda Urban EV. Det är en modern variant av den ursprungliga Honda Civic som lanserades 1972 och som blev en sådan enorm världssuccé.

För dig som är van vid en konventionell personbil med förbränningsmotor – vilket nog gäller flertalet av oss – blir den första turen med en elbil från Honda en ny och omvälvande upplevelse. Du sitter bekvämt i en närmast ljudlös miljö. Det finns inga växlar utan du trycker bara lätt på gaspedalen för att få bilen i rullning. En jämn kraft kommer direkt från källan – en ren och effektiv helelektrisk drivlina. Och helt utan att avge avgaser! 

Urban EV blir Hondas första massproducerade, batteridrivna elfordon som säljs i Europa. Våra konstruktörer och tekniker har haft ett ledord i utvecklingen av modellen, nämligen enkelhet. Antalet rörliga delar har minskats avsevärt till en bråkdel av vad som finns i ett vanligt fordon. Det innebär högre energieffektivitet och minskat underhållsbehov. 

Efter en rekordvarm sommar och nya, skrämmande rapporter om den globala uppvärmningen börjar många människor fundera över sina val i vardagen – när det gäller mat, shopping och kanske framförallt hur vi transporterar oss. Med Honda Urban EV kör du inte bara ett mycket miljövänligt fordon. En elbil innebär lägre driftkostnader och kostar mindre att äga än en bensin- eller dieseldriven bil. Du behöver till exempel inte bekymra dig för att lämna in bilen på service för oljebyte – för en elbil behöver ingen olja. Med det nya statliga bonussystemet lär du också få en rejäl bonus när du köper en bil med mycket låga utsläpp – i det här fallet inga alls!

Hur är det med räckviddsångesten då? Att en elbil som Urban EV inte skulle kunna klara de sträckor som du brukar köra utan att behöva laddas? Faktum är att den genomsnittlige svenske föraren endast kör 40 km om dagen. De flesta nya elbilar har en räckvidd på upp till 160 km, lite beroende på batteristorlek. Så 160 km lär räcka för de allra flesta. Hur långt brukar du köra?

Med snabbladdning kan batterierna i en elbil laddas till 80 procent av sin kapacitet på 30 minuter. Precis som i en bensin- eller dieseldriven bil har Urban EV en mätare som i god tid varnar dig med ljud- och visuella signaler om räckvidden börjar bli kort. Hur långt Honda Urban EV kan köra på en laddning är ännu inte klart, tekniken utvecklas fortfarande. 

Honda Urban EV kommer att lanseras under 2020. Beställning av ditt eget exemplar går att göra från och med våren 2019. Du kan redan nu anmäla ditt intresse för att få mer information här: Intresseanmälan