Raketkarriär

den 14 september 2022

Raketkarriär

För elva år sedan var HondaPro Jason en ”vanlig” bilförsäljare på en Hondaåterförsäljare i USA. Nu har han hundratusentals följare i sociala medier, reser jorden runt och träffar Hondafans.

Säger du Jason Richmond kanske inte så många reagerar. Säger du HondaPro Jason reagerar betydligt fler, inte minst hans 178 000 följare på Yotube, 512 000 på Facebook och 161 000 på Instagram. På väg till Honda Euro Meet på Clastresbanan mellan Paris och Bryssel fick Hondaklubben och RA Motor honom att göra en avstickare till Sverige för att medverka vid Hondaträffen. Där imponerades han över alla specialbyggen han fick kika närmare på.

Han konstaterar att träffar av den här typen i Europa verkar vara en familjeangelägenhet och pekar på att det är både barn och hundar på plats. Enigt Jason besöks motsvarande träffar i USA mest av män.

Teknik och racing
Att han brinner för Honda säger han beror på att företaget är sprunget ur teknik och racing.

– Honda tillverkar mer än bara bilar, de tillverkar allt från snöslungor och båtmotorer till jetplan, säger han entusiastiskt.

Enligt honom är Hondas filosofi heller inte att sälja så mycket som möjligt, utan att leverera kvalitet.

Jason började med Honda 1987, först i verkstaden, sedan som säljare och 2011 tog det riktig fart.

– Jag var en vanlig bilförsäljare då som började lägga ut instruktions- och teknikfilmer på Youtube, säger han.

Sedan dess har det bara växt och nu reser han jorden runt och får prata om Honda.

Han har ingen favorit bland Hondas alla bilar.

– De är alla olika och var och en har sina fördelar, säger han diplomatiskt samtidigt som han visar bilder på sin projektbil, en Honda 1300 Coupe 9S från 1971, i sin telefon.

När träffen är över är det tänkt att Jason ska sätta sig tillsammans med Fredrik Sundby i hans Honda Civic (EG) Hatchback utan vare sig luftkonditionering eller radio för att åka till Frankrike.

Rejäl överraskning
Dagen närmar sig sitt slut och det är dags att ta plats i bilen som ska ta honom till Frankrike, men det blir en rejäl överraskning. Istället för Fredriks Honda Civic blir det i en splitter ny Honda HR-V Hybrid som Honda Sverige ställer till hans förfogande.

– Det är så häftigt, säger han med ett stort leende på läpparna.

Innan han lämnar säger han:

– Sluta inte att tro på Honda, det kommer massor av bra grejer framöver.

Text: Anders Nordner 
Foto: Peter Gunnars