Nya flygplanet eVTOL ska knyta samman städer

den 5 november 2021

Nya flygplanet eVTOL ska knyta samman städer

Honda eVTOL är en kombination av flygplan och helikopter.

Honda drar nytta av en mängd olika teknologier som företaget utvecklat i ett nytt flygfordon som kallas för Honda eVTOL. Det står för electric Vertical Take-Off and Landing och ser ut som ett flygplan men som kan lyfta och landa som en helikopter. Honda eVTOL är en viktig del i ett helt ekosystem med transporttjänster som ska hjälpa människor att resa i och mellan städer.

Förutom ren drift som realiseras av elektrifieringsteknik, har eVTOL säkerhet på en nivå som motsvarar den för kommersiella passagerarflygplan. Planet drivs av ett flertal mindre propellrar, vilket gör eVTOL tyst. Detta – i kombination med att planet lyfter som en helikopter – gör det möjligt för fordonet att lyfta och landa mitt i en stad, utan att orsaka bullerproblem.

Bygger på hybridmotor
Om den bara ska gå på elektricitet blir batterikapaciteten en begränsning, vilket innebär att planet kan användas inom en stad. För att utöka reslängden till att omfatta lite längre resor kommer Honda eVTOL att dra nytta av företagets elektrifieringsteknologier som används i dess gasturbinhybridmotor. Genom att använda hybridmotorn kommer Honda eVTOL kunna erbjuda rena transporter mellan städer, en marknad som förväntas växa i framtiden.

Som du säkert vet utvecklar Honda så mycket mer än personbilar. Det handlar bland annat om robotar, flygplan och cirkulära energisystem men också förbränningsteknik, elektrifiering och kontrollsystem. Kunskapen om alla dessa teknologier behövs för att utveckla Honda eVTOL som tas fram av Hondas forsknings- och utvecklingsenhet Honda R&D Co., Ltd. Här tänker utvecklingsingenjörerna utanför boxen för att skapa nya värden genom att utvidga möjligheterna kring transporter. Företagets vision är ett samhälle som inte påverkar miljön negativt med utsläpp och där inte några trafikolyckor sker.