Kloka tips för hur du bäst provkör en bil

Näst efter huset är bilen en av de dyraste saker de flesta av oss köper. Så se till att bilen du köper verkligen motsvarar just dina behov.

den 23 november 2018

Att boka en provkörning är enkelt. Du kan göra det från Hondas webbplats eller för det mesta även från Honda-återförsäljarens webb. Eller varför inte ringa? Men innan du bokar en provkörning, fundera över vad du ska använda bilen till. Kör du bara korta sträckor eller långpendlar du till jobbet? Liten eller stor modell? Enkel eller snabb? Manuell eller automat? Framhjuls- eller fyrhjulsdriven? Med soltak eller panoramatak?

När du väl bestämt dig för en specifik modell, var tydlig med exakt vilken bil du tänkt att prova när du bokar provkörning. Exempelvis är det kanske inte så givande att köra en Honda CR-V med dieselmotor och manuell växellåda om du har tänkt att köpa en hybrid med automat.

När du åker till din Honda-återförsäljare, kom ihåg att ta med dig körkort och din telefon så att du kan kolla om den synkar med bilens infotainmentsystem.

Se till att ha god tid på dig när du ska provköra och be också återförsäljaren att reservera tid för dig – ifall du har frågor eller vill ha en genomgång av bilens viktigaste funktioner innan du ger dig ut på provturen.

Provkörningen ger alla i familjen möjlighet att testa bilen, inte bara föraren. Alla behöver ju trivas i familjens nya ögonsten, och har också olika krav och infallsvinklar på vad de tycker är viktigt. Och, bilen behöver ju orka med att ha en fullpackad bil, annars kanske du bör prova en kraftfullare version.

Utrymme är en viktig funktion hos en modern bil. Är det enkelt att få in bilbarnstolar, barnvagnar, matkassar, golfklubbor eller resväskor? Kan du sätta kaffemuggen eller vattenflaskan på ett bra ställe?

Dagens bilmodeller är fullproppade med smarta funktioner. På provkörningen kan du testa hur alla dessa finesser gör livet enklare – och säkrare när du är på väg. Testa själv eller be återförsäljaren om en demonstration. 

Skriv gärna upp en checklista som du har med dig och bockar av medan du testar bilen så att du inte glömmer bort någon viktig funktion.

 

Boka provkörning