Honda utmanas i årets WTCC

den 10 april 2014
Honda utmanas i årets WTCC
2014 WTCC

World Touring Car Championship (WTCC) har utvecklats till en av världens tuffaste motortävlingar och har säsongspremiär helgen 12 - 13 april. WTCC-debuterande Citroën tippas bli den regerande världsmästaren Hondas stora utmanare. Med nya regler och uppgraderade modeller kan årets mästerskap bli det snabbaste någonsin.

WTCC skiljer sig från andra racingtävlingar eftersom bilarna utvecklas från biltillverkarnas serieproducerade modeller. Hondas racingbil är till exempel baserad på Honda Civic. Hondas team är samma som förra årets, med tidigare WTCC tvåan Gabriele Tarquini och Tiago Monteiro. Båda förarna har även erfarenheter från Formel 1. Sammanlagt deltar 22 förare.

Sebastian Loeb debuterar
I år gör Citroën sin mästerskapsdebut med nyrekryterade Yvan Muller. Han är en fyrfaldig WTCC världsmästare och har tidigare kört för Chevrolet. Den mest kände deltagaren i år är däremot niofaldige rally-världsmästaren Sebastian Loeb från Frankrike. Han har i samband med WTCC, förlängt sitt kontrakt med Citroën. Den tidigare rallybilen har ersatts med en ny standardvagn och kombinationen förväntas bli Hondas största konkurrent under mästerskapet. Bland övriga tillverkare återfinns BMW, Chevrolet, Lada och Seat.

Nyheternas år
Årets WTCC-mästerskap inleds i Marrakech och bjuder på en rad nyheter. Bland annat en nyreviderad regelbok som tillåter högre prestanda och årets bilar har upp till 400 hästkrafter, vilket är 80-100 hästkrafter fler än 2013. Bilarna tillåts även vara bredare, lägre och lättare än fjolårsmodellerna. Däckdimensionen är också ändrad, från 17” till 18” och under WTCC 2014 är det den tidigare Formel 1-leverantören Yokohama som står för däckleveransen till samtliga stall. 

Dessutom har en rad aerodynamiska hjälpmedel tillåtits som förbättrar både bilarnas prestanda och säkerhet. Hela mästerskapet utgörs av totalt tolv lopp och körs på fem av jordens sex kontinenter, Europa, Nord- och Sydamerika, Asien och Afrika.


Tävlingskalender WTCC 2014

13 april - Marrakech, Marocko
20 april - Paul Ricard, Frankrike
4 maj - Hungaroring, Ungern
11 maj - Slovakiaring, Slovakien
25 maj - Salzburgring, Österrike
8 juni - Moskva, Ryssland
22 juni - Francorchamps, Belgien
3 augusti - Rio Honda, Argentina
14 september - Sears Point, USA
12 oktober - Shanghai, Kina
26 oktober - Suzaka, Japan
11 november - Macau