Honda tillbaka i F1 från 2026

den 19 juni 2023

Honda tillbaka i F1 från 2026

Nya regler i Formel 1 ska göra racingsporten mer hållbar. Från 2026 är Honda tillbaka som motorleverantör till ett av F1-teamen.

Om du följer motorsportens elitserie – Formel 1 – känner du säkert till att Honda avslutade sin senaste F1-satsning 2021 med att ta hem världsmästartiteln tillsammans med Red Bull Racing och försteföraren Max Verstappen. Därefter meddelade Honda att man drar sig ur Formel 1 för att istället satsa resurserna på att utveckla hållbara mobilitetslösningar och nå koldioxidneutralitet 2050. Efter beslutet hade fattats fick Honda förfrågan från Red Bull Racing om teknisk support. Avtalet som tecknades kring detta gäller till och med 2025.

Återinträde till F1
I slutet av maj tillkännagav Honda Motors koncernchef Toshihiro Mibe att Honda planerar ett återtåg till Formel 1 som motorleverantör från och med 2026 års säsong. Ett djärvt beslut som markerar en vändpunkt för Honda och som visar på företagets engagemang för innovation, hållbarhet och att tänja på gränserna för modern fordonsteknik.

Varför detta återtåg till F1? Jo, F1 har som mål att bli koldioxidneutralt till 2030 och från 2026 kommer nya regler att träda i kraft. De nya F1-reglerna medför två stora förändringar som betonar sportens engagemang för en grönare framtid.

Mer el och nytt bränsle
För det första kommer elmotorns betydelse öka väsentligt i bilens konstruktion. Elmotoreffekten ska öka från mindre än 20 procent till 50 procent av bilens totala effekt. Detta innebär ett stort steg mot elektrifiering och förstärker F1:s roll som en katalysator för utvecklingen av elfordonstekniken.

För det andra kommer användningen av 100 procent koldioxidneutralt bränsle att vara obligatoriskt. Genom att införa detta krav säkerställer F1 att varje team aktivt bidrar till en renare och mer hållbar framtid. Införandet av dessa regler överensstämmer väldigt väl med Hondas egen ambition att uppnå koldioxidneutralitet i alla sina verksamheter senast 2050.

Samarbetar med Aston Martin
Den andra stora nyheten är att Honda kommer att samarbeta med team Aston Martin Aramco Cognizant Formula One. I detta samarbete kommer Honda att leverera motorer som uppfyller de nya F1-reglerna som ska träda i kraft 2026. Genom att delta i F1 som en motorleverantör tar Honda sitt engagemang för innovation och hållbarhet till nästa nivå.

Det finns en stor potential för Honda i samarbetet med Aston Martin och återinträdet till Formel 1. Här finns möjligheter att utveckla tekniker och få kunskap som kan påverka Hondas framtida massproduktion av elfordon.