Honda och GM startar gemensam fabrik

Honda och General Motors ska tillsammans masstillverka bränslecellssystem som ska användas för framtida fordon från respektive bilföretag. Tillverkningen väntas komma igång år 2020 och kommer att ske vid GM:s befintliga anläggning i Brownstown, Michigan i USA.

den 12 februari 2017
Clarity

Honda och General Motors har samarbetat sedan juli 2013 kring nästa generation bränslecellssystem och vätgaslagringsteknik. Tillsammans har de två företagen mer än 2 220 patent inom bränslecellsteknik. Genom att samarbeta vill man skapa en bra teknisk grund som kan tas fram till ett överkomligt pris. Ambitionen är att få ned både kostnader och storlek på bränslecellerna så att tekniken kan användas på bred front.

I samarbetet drar man bland annat nytta av den teknik som Honda utvecklat i Honda Clarity, som nyligen börjat testköras på europeiska vägar. Honda tror mycket på bränslecellstekniken eftersom den avser lösa många av dagens problem med oljeberoende, avgasutsläpp, effektivitet, räckvidd och tankningsfrekvens. Bilar som drivs med bränslecellsteknik kan köras på vätgas gjord på förnybara energikällor såsom vind och biomassa. De enda utsläppen fordonet ger är vattenånga. 

De två företagen investerar totalt 85 miljoner dollar (ca 745 miljoner kr) vid anläggningen i Michigan. 

Honda är för övrigt medlem av Hydrogen Council, en sammanslutning som verkar för vätgasteknik. Organisationen består förutom av Honda av Air Liquide, Alstom, Anglo American, BMW, Daimler, Engie, Hyundai, Kawasaki, Royal Dutch Shell, The Linde Group, Total och Toyota. Företagen ska investera mer än 1,4 miljarder euro (ca 13,2 miljarder kr) per år i vätgasbaserade lösningar och teknik.