Honda Clarity anländer till Europa

Även Honda satsar på elbilar. Hondas satsning heter Clarity och drivs med vätgas. Nollutsläppsbilen är en del av företagets långsiktiga mål att två tredjedelar av vagnparken ska drivas av el år 2030.

den 15 december 2016
Clarity

De sex första exemplaren av Hondas bränslecellsbil Clarity som ska användas i Europa har nu kommit hit. De kommer att köras av kunder i London och Köpenhamn, som en del av HyFIVE-projektet, vilket står för Hydrogen for Innovative Vehicles (vilket betyder vätgasdrivna innovativa fordon). Syftet med projektet är att visa upp vätgastekniken och hur effektiv bränslecellstekniken är.

Räckvidden för Honda Clarity är 589 km, något som nyligen mättes upp vid en test av den amerikanska miljövårdsmyndigheten. Det är bättre än något annat fordon med nollutsläpp. Hela bränslecellspaketet ryms under huven på Honda Clarity, vilket gör att fem personer lätt får plats i kupén. Ett annat syfte med projektet är att bygga ut en infrastruktur som stödjer vätgastekniken i Europa. Honda har i mer än 30 år satsat på forskning och utveckling av bränsleceller med vätgasteknik, och är därmed ett av de världsledande företagen inom området.

När de sex exemplaren av Honda Clarity inom kort kommit fram till de privatpersoner eller företag som ska köra dem kommer det att finnas 185 bilar som drivs med bränsleceller från fem biltillverkare på plats. Bilarna kommer finnas i Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike, Storbritannien och Italien.  

Mer om vätgasprojektet