Honda Civic Hybrid får fem stjärnor i Euro NCAP

den 9 december 2022

Fem stjärnor är det högsta betyg en bilmodell kan få från Euro NCAP som är en organisation som utför säkerhetstester på nya bilar på den europeiska marknaden. Stjärnorna återspeglar hur bra bilen presterar i testerna men också den säkerhetsutrustning som finns på den testade modellen. Och fem stjärnor är vad nya Honda Civic Hybrid kammade hem. De fem stjärnorna innebär att bilen som helhet har utmärkt prestanda inom krockskydd och är väl utrustad med omfattande teknik för att undvika kollisioner.

Nya sonarsensorer och vidvinkelkamera
Elfte generationen Civic har många förbättrade tekniker för att skydda både passagerare och fotgängare. För det första är det hela säkerhetspaketet Honda SENSING som innehåller både passiva säkerhetsfunktioner och aktiva förarassisterande funktioner. Paketet har förbättrats med sonarsenorer som använder ljudvågor för att upptäcka icke-metalliska föremål såsom glas och väggar på ett effektivare sätt och med mycket större noggrannhet än den millimetervågsradar som använts tidigare. En annan nyhet är en främre kamera med vidvinkel (100 grader) som förbättrar bilens kapacitet att identifiera väglinjer, vägren, motorcyklar och cyklister.

För det andra har bilens chassi och kaross förstärkts så att kollisionsskyddet framifrån, bakifrån och från sidan är betydligt bättre. Extra styva balkar i framdörrarna och bakre hjulhusen förbättrar bilens påverkan vid kollisioner från sidan. Dessa balkar kombineras med ett stag som finns längs med hela bilens bredd. Detta gör det lättare att begränsa deformationen om en frontal- eller delvis frontalkollision skulle inträffa.

Knäkrockkuddar
För det tredje har Honda Civic Hybrid inte mindre än elva krockkuddar som standard, inklusive en mittmonterad främre krockkudde som förhindrar kollision mellan föraren och passageraren i framsätet vid en sidokollision. Framsätespassagerarna skyddas också av knäkrockkuddar för att minska skador vid frontalkollisioner.

Honda Civic har ett fullgott skydd för både vuxna och barn. Bilen fick bra poäng i kategorin passagerarskydd för barn tack vare de inbyggda Isofix-fästpunkterna som uppfyller den senaste europeiska standarden i-Size.

Det är inte bara de som färdas i bilen som skyddas, utan även andra trafikanter och fotgängare. Nykonstruerade skyddsplåtar i den främre stötfångaren absorberar kollisionsenergi, vilket minskar risken för benbrott och skador på knäligament för fotgängare i händelse av en kollision.

Allt sammantaget innebär det att Honda Civic är en av de säkraste bilarna i sin klass, helt i linje med Hondas åtagande att nå målet noll dödsolyckor med Honda-produkter senast 2050.

Mer om nya Civic