Fyra bilar inom topp-åtta i Formel 1

Det oförtröttliga arbete som Hondas Formel 1-team lagt ned börjar ge resultat. Senast i Monaco kom alla fyra förare in bland de åtta bästa.

den 1 juli 2019

Lite grann som det svenska tennisundret under 1980-talet var Hondas fantastiska framgångar i racingvärldens högsta serie, Formel 1, i en klass för sig under samma tidsperiod. Sedan Honda gjorde comeback i Formel 1-världen 2015 har företagets racingstall haft en hel del utmaningar att tampas med. Det har skruvats och justerats, analyserats och trimmats för att förarna ska ha en chans att nå topplaceringarna.

Den här säsongen verkar det ha lossnat rejält för de två stallen som kör med bilar försedda med Honda-motorer; Aston Martin Red Bull Racing och Toro Rosso Honda. Försteföraren Max Verstappen, som kör för Aston Martin Red Bull Racing, har övertygat i race efter race. Resultatet från klassiska Monaco Grand Prix i slutet av maj var inget undantag. Den snabbe holländaren kämpade länge med Mercedesföraren Lewis Hamilton om förstaplatsen, men Verstappen bestraffades med fem sekunders extratid eftersom hans körning ut från ett av depåstoppen bedömdes som osäker. Han slutade därmed på en fjärdeplats. Tätt efter honom på en femteplats i tabellen hittar vi Pierre Gasly från samma stall. Toro Rosso Honda-förarna Daniil Kvyat och Alex Albon lyckades köra in på en sjunde respektive åttonde placering i racet. Det är första gången sedan 1991 som Honda har fyra bilar inom topp åtta i ett Formel 1-race.