Från Norge till Japan i en Civic -97:a

Kan du tänka dig att ge dig ut på en bilresa som tar dig och din Honda 30 000 km genom 17 länder på 50 dagar? Det är just vad de tre ingenjörerna Evgeny Mostovoy, Adriaen Nelemans och Igor Orlov gjort.

den 26 september 2016

Till vardags jobbar de på ett stort energibolag i Bergen respektive Trondheim i Norge. Alla tre är resvana och äventyrslystna. Tillsammans har de besökt mer än 100 länder, och de kände att det var hög tid för ett nytt äventyr. Varför inte köra Evgeny Mostovoys Honda Civic från 1997 från Bergen och tillbaka till fabriken där den byggdes, Hondas Suzuka-fabrik i Japan? Om något bilmärke skulle kunna klara en så pass påfrestande bilresa är det väl Honda, eller hur?

Bilen döptes till ”Lastochka”, vilket är det ryska ordet för svala. Svalor är flyttfåglar, som alltid återvänder till var de fötts. Rutten ritades upp – de tre kompisarna skulle färdas med sin Honda Civic genom 17 länder och tillryggalägga 30 000 km. När de väl startat resan fick den snart ett nytt, vällovligt syfte. Tack vare den gästfrihet och alla vänliga möten med människor från olika kulturer blev de inspirerade att ge tillbaka på något sätt. Så de tog kontakt med Engineers without borders (ingenjörer utan gränser) och World Education Foundation. I samarbete med dem har de tre ingenjörerna skapat en serie undervisningstimmar, som de ger i skolor som de har kontakt med längs med resan. De berättar om varför de utbildat sig till ingenjörer och inspirerar barnen i åldrarna 10-14 år kring hur spännande teknik är. Bland annat utmanar de eleverna i experiment, till exempel hur man kan bygga ihop en bro med några pinnar och plastband.

I våras kom de slutligen fram till Hondas fabrik i Japan.

– Vi fick ett överväldigande varmt mottagande vid Honda-fabriken i Suzuki. Honda gjorde verkligen allt för att få oss att känna oss välkomna och har på ett mycket generöst och professionellt sätt gett vår bil service, säger Adriaen Nelemans.

Egentligen skulle äventyret ha slutat där. Men utbildningsinsatsen och äventyret gav de tre vännerna så mycket tillbaka att de nu har planerat en ny resa. Bilen har fraktats till Sydafrika där de sedan ska köra genom Afrika och Europa, tillbaka till Bergen som de planerar att nå i början av 2017. I nästa nyhetsbrev berättar vi om vad de har på gång för tillfället!