Fler elbilar från Honda på gång

den 7 maj 2022

Fler elbilar från Honda på gång

Honda har avslöjat företagets långsiktiga planer inom elektrifiering. Företaget kraftsamlar för att stärka elektrifieringssatsningen.

Från nu till andra hälften av 2020-talet kommer Honda att introducera elbilsmodeller riktade specifikt till olika marknader. I Nordamerika lanseras två nya elbilar i SUV-segmentet under 2024. I Kina introduceras tio nya elbilsmodeller fram till 2027. På hemmamarknaden Japan kommer Honda släppa en minielbil för kommersiellt bruk i början av 2024 följt av minielbilar och el-SUV:ar för privatmarknaden. Efter det kommer Honda introducera de bästa elbilsmodellerna globalt – förutsatt att elbilar blir allmänt etablerade och populära.

En specifik elbilsplattform, Honda e: Architecture, som innehåller både en hårdvaru- och mjukvaruplattform, kommer att börja användas 2026. I mjukvaruplattformens applikationslager ingår Honda SENSING och Honda CONNECT. Genom samarbetet med GM (General Motors) planerar Honda att introducera elbilar som är överkomliga i pris under 2027. Priser och sortiment kommer att vara lika konkurrenskraftiga som bränsledrivna fordon, och introduktionen börjar med den nordamerikanska marknaden. 

30 nya modeller
Sammantaget innebär det att Honda planerar att lansera 30 olika elbilsmodeller globalt till 2030. Det handlar om produktion av mer än två miljoner bilar per år. Två produktionsanläggningar i Kina och en i Nordamerika planeras för elbilar.

För att stärka elektrifieringssatsningen flyttar Honda sina resurser till en organisation, Business Development Operations, från att tidigare ha varit organiserade per produktområde, det vill säga motorcyklar, bilar och Power Products (trädgårds- och marinprodukter och produkter för industri). Det gör att utvecklingshastigheten och synergierna förväntas öka. Resurserna det handlar om är kompetens inom teknikområden som bedöms vara avgörande för Hondas framtida konkurrenskraft, såsom elektrifierade produkter och tjänster, batteri, energi, Mobile Power Pack, vätgas och mjukvara.

Hondas elektriska utbud