Färre köer med nyutvecklad teknik

den 11 maj 2012

Inga bilister tycker om köer. Honda har påbörjat utvecklingen av en ny teknik. Denna teknik ska både hjälpa föraren att undvika bildandet av bilköer samt även minska bränsleförbrukning och utsläpp av avgaser.

Honda har tillsammans med forskare från Tokyos Universitet utvecklat ett övervaknings- och hjälpsystem som kan identifiera tendenser till köbildningar i förtid. Via information på bilens display ska förare instrueras så att de kan bidra till att bilköer inte uppstår genom en förändrad körstil. Exempelvis uppmärksamma när bakomvarande fordon kommer för nära. Genom att samla in information om bilens körmönster går det att känna igen avvikelser som stör trafikrytmen och orsakar köer. Systemet kan också bidra till att minska antalet påkörningar bakifrån.

Hjälpsystemet är det första i världen och inledande tester visar att genomsnittshastigheten har förbättrats med nästan 25 procent. Samtidigt minskade bränsleförbrukningen med åtta procent på de fordon som ingick i testerna. Honda kommer att fortsätta sin testverksamhet på allmänna vägar i Italien och Indonesien under maj och juni i år.