Elbilar i fokus på bilmässan i Tokyo

På den 45:e versionen av bilutställningen Tokyo Motor Show visar Honda olika typer av elektriska fordonslösningar. Flera intressanta konceptbilar och hybridversioner av CR-V och Clarity presenteras.

den 2 november 2017

Hondas nyaste konceptmodell är Sports EV Concept, som har premiär på Tokyos bilmässa som hålls den 27 oktober till 5 november. Det här är en kompakt sportbil med låg tyngdpunkt och responsiv, kraftfull elmotor. Med konceptet har utvecklingsteamet strävat efter att föraren ska känna sig som en enhet tillsammans med bilen, inte minst genom Honda Automated Network Assistant. Systemet använder artificiell intelligens för att föraren ska kommunicera så enkelt och smidigt som möjligt med fordonet. Bilen har en tilltalande siluett, vänligt ansikte och mjuka ytor. Allt är designat för att bilen ska kunna passa alla livsstilar.

På mässan visas också Honda Urban EV Concept, den konceptmodell som väntas ligga till grund för den kompakta elbil som ska börja produceras 2019 för den europeiska marknaden. Honda NeuV är även den en konceptmodell med eldrift och som kombinerar detta med ett system för artificiell intelligens. Båda dessa modeller har vi skrivit om tidigare.

Honda visar även befintliga bilmodeller som snart görs tillgängliga i hybridversioner. Det handlar om Hondas populära SUV-modell CR-V. Nya generationen av CR-V väntas släppas 2018 och bygger på Hondas hybridsystem Sport Hybrid i-MMD med två motorer. Bilen ska finnas i både framhjulsdriven och fyrhjulsdriven version. Bensinmodellen av den nya CR-V:n kommer även att erbjuda en variant med en tredje sätesrad. Även Honda Clarity kommer att finnas tillgänglig som plugin-hybrid, åtminstone för japanska marknaden. Den kombinerar en 1.5-liters bensinmotor med en 181-hästars elmotor. Oklart om den kommer att säljas i Europa, men i Japan ska den lanseras under 2017.

En rolig liten nyhet är Honda RoboCas Concept – en slags kombination mellan en robot och ett litet elfordon som ska kunna transportera både saker och en människa.