Civic Type R snabbast igen

den 24 maj 2023

Civic Type R snabbast igen

En 2023 års Honda Civic Type R har slagit banrekordet på Nürnburgring. Bilen är därmed snabbast bland alla framhjulsdrivna produktionsfordon.

Modellen lanserades förra året och den fortsätter att få erkännanden och utmärkelser. Den 24 mars 2023 gjordes försöket av Hondas utvecklingsteam på Nordschleife, en 20,8 km lång bana på Nürburgring, som ofta kallas för ”det gröna helvetet”. Varvtiden uppmättes till 7 minuter och 44,881 sekunder, vilket gör Civic Type R till det snabbaste framhjulsdrivna fordon med en produktionsspecifikation, alltså som inte är speciellt framtagen för racing utan produceras som en standardmodell. Testet gjordes på den reviderade och längre bansträckningen som definierades av Nürnburgrings banledning 2019.

Type R drivs av en kraftfull 2,0-liters turboladdad fyrcylindrig motor som i sin senaste version producerar 329 hk och 420 Nm i vridmoment. Tillsammans med en uppdaterad sexväxlad manuell växellåda kan den sprinta från 0 till 100 km/tim på bara 5,4 sekunder och till en topphastighet på 275 km/tim. Den nya, slankare exteriördesignen på 2023 års Civic Type R har också bidragit till rekordtiden, med högt utvecklade aerodynamiska lösningar som vinkeln på den höga bakvingen och komplexa golvelement som kombineras för att generera genuin nedåtkraft (så kallad downforce).

Varvtiden nåddes med en lättare version av den senaste Type R-modellen. Denna modell kommer endast att kunna beställas på vissa utvalda europeiska marknader, och kommer att kallas Type R S. Varvtiden sattes med Michelin Pilot Sport Cup 2 Connect-däck som kommer att kunna beställas direkt från Michelin.

Se filmen här