Studiobild från sidan av Honda e som laddas

GUIDE TILL LADDNING AV EN ELBIL

Den här guiden förklarar det som en eventuell köpare av en elbil behöver veta om att ladda sin bil både på resande fot och hemma.

HUR MÅNGA OFFENTLIGA LADD- STATIONER FINNS DET?

Från och med augusti 2019 fanns det 9199 laddstationer i Storbritannien. Det är något mer än de 8500 bensinstationerna, enligt Experian, ett företag som gör marknadsanalyser.

Dessa laddstationer omfattar 13 800 offentliga laddningspunkter för elbilar, vilket ger förarna mer än 23 400 anslutningsmöjligheter. Mängden kommer att fortsätta växa enligt Zap Map, som samlar in datan.

 

Vem sköter laddstationerna?

Det finns ett stort antal företag bakom laddstationer för elbilar. De flesta av dessa är energiföretag, och många kräver registrering innan förarna kan använda dem. Dessa företag tillhandahåller i sin tur beröringsfria kort, liknande bankkort, som identifierar användaren och ger tillgång till laddningsutrustningen.

Vad detta innebär är att förare som funderar på att köpa en elbil måste tänka på hur de kommer att använda den. Om det är för längre resor, kanske för arbete eller helgturer, så kommer det att vara en bra idé att registrera sig hos ett flertal leverantörer. Vissa kan vara nationella, andra regionala, vilket innebär att en viss framförhållning krävs för långturer. Vissa återförsäljare lanserar nu även beröringsfria kortläsare för kontantkort, vilket innebär att ingen prenumeration krävs.

HUR MYCKET KOSTAR DET ATT ANSLUTA SIG TILL ETT LADDNINGSNÄTVERK?

Priser och tjänster varierar beroende på leverantör.

BP Chargemasters Polar-tjänst har ett stort antal laddstationer runt om i Storbritannien, och du får använda tjänsten gratis i tre månader innan abonnemanget börjar kosta. Cirka 70 % av deras stationer är gratis att använda för abonnenter, och företaget debiterar från 10,8 pence per kWh på de stationer som inte är gratis.

Zero Carbon World kräver inget abonnemang, de förlitar sig i stället på direktbetalning.

Ubitricity, företaget som driver offentliga laddstationer i lyktstolpar i hela London, har olika priser beroende på område.

Priserna för alla ovanstående tjänster kan komma att ändras, så se till att uppdatera dig om de aktuella kostnaderna på leverantörs webbplats.

Modell laddar en Honda-e

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Beakta dessa två faktorer

Precis som bensin- eller dieselbilar har motorer av olika storlek, har eldrivna bilar olika stora batterier. Ju större batteri, desto längre ska bilen kunna köra innan laddning krävs. Men på samma sätt gäller att ju större batteri, desto längre tid tar det att ladda.

En annan faktor att ta hänsyn till är laddstationens kapacitet och hur mycket laddning bilen kan ta emot. Laddstationer klassas efter hur många kilowatt (kW) de kan tillhandahålla, medan fordonen klassas efter effekten i watt. I båda fallen innebär ett högre värde en snabbare laddning.

Vy från vänster av Honda e som laddas

FÖRSTÅ LADDSTATIONERNAS KLASSIFICERING:

Långsam laddning.
Långsam laddning. Långsam laddning. Klassificering: 3 kW Ladda en elbil från "Tom" (antingen hemma eller på en station) genom en fullständig långsam laddning tar cirka åtta timmar.
Långsam laddning.
Långsam laddning. Snabb laddning. Klassificering: 6,6 - 22 kW På en snabbladdningsstation tar det cirka tre till fyra timmar att fylla på en elbils batterier när de är tomma. Om du har en laddbox installerad på väggen hemma är det en snabbladdare, liksom de flesta offentliga laddstationer.
Långsam laddning.
Långsam laddning. Snabbladdning. Klassificering: 43 - 50 kW Inte alla elbilar är kompatibla med snabbladdning, så kontrollera detta innan du köper en. Varför är det viktigt att ha denna förmåga? Därför att om du gör en relativt lång resa med elbil, ger en snabbladdare 80 procents laddning på så lite som 30 minuter.

Är det lätt att installera en laddstation hemma?

Om du har egen parkering hemma är det en bra idé att installera en egen laddstation, ofta kallad en laddbox.

Laddning blir så mycket enklare eftersom du alltid kan ladda bilen när den är parkerad hemma, så att den är redo för nästa färd. Den goda nyheten är att regeringen erbjuder ett bidrag, som mest kan du få 10 000 kronor per fastighet eller 50 % av installationskostnaden, för att installera privata laddstationer. Vissa biltillverkare erbjuder sig till och med att stå för en eventuell mellanskillnad som en del av paketet när du köper en ny EV.

ETIKETT VID LADDSTATIONER

Som förare känner vi väl till sölkorvar, mittfilskramare, människor som parkerar själviskt och de som sällan använder blinkers. På samma sätt som detta är mycket irriterande vanor, finns det några informella normer för att använda en offentlig laddstation.

OK-symbol GÖR: Övervaka bilens laddningsstatus När batterierna i en elbil har nått en laddning på 80 %, hör det till vett och etikett att avsluta laddningen och ge plats för nästa EV-förare.
Rött X INTE GÖRA: Lägga beslag på en laddningspunkt med en laddhybridbil Laddhybridbilar har en förbränningsmotor och kan snabbt tankas vid en bensinstation. Till skillnad från elbilsförare, som inte komma någonstans utan tillgång till en laddstation. Så försök att inte lägga beslag på en laddningspunkt om elbilar väntar på sin tur.
OK-symbol GÖR: Rapportera fel till nätoperatören Leverantörens telefonnummer finns på laddningspunkten, eller så kan fel rapporteras via en app. Överväg även att rapportera driftstatus för en laddstation med hjälp av en oberoende kartleverantör, såsom Charge Map eller Zap Map, så att andra får veta om det finns ett problem när de ska planera en resa.
Rött X INTE GÖRA: Koppla ur någon annans bil Generellt sett ska du inte kunna göra detta i alla fall, eftersom laddningskablarna sitter fast när ett fordon är låst. Ha tålamod, kontakta stationsägaren eller fortsätt till ett annat ställe.
OK-symbol GÖR: Erbjud hjälp Vi är alla nybörjare minst en gång. Om du ser en annan förare som har svårt att lista ut hur man använder en laddstation, fråga om de vill ha hjälp. Du vill väl att någon skulle göra samma sak för dig, eller hur?
Rött X INTE GÖRA: Låta laddningskabeln ligga på marken Sätt tillbaka locket och fäst kabeln i hållaren. Någon kan snubbla över en lös kabel, eller så kan den gå sönder om en bil som parkerar kör över den.