1948-1957: Företaget grundas

Honda Motor Company grundades 1948 i Hamamatsu med ett kapital på 1 miljon yen. Det är nu drömmarna börjar bli verklighet på allvar. Nu kan ingenting stoppa Soichiro Honda.

1949 börjar man tillverka Dream - en lättviktare med 98 cc tvåtaktsmotor (D-type). En man vid namn Takeo Fujisawa börjar sitt arbete hos Honda. Fujisawa är ekonom och håller reda på företagets affärer. Honda intresserar sig inte för pengar. Han är konstnär, tekniker och innovatör!

Just samarbetet mellan Honda och Fujisawa ligger till stor del bakom koncernens framgångar. Medan Soichiro Honda var den som kom ständigt med nya idéer, så blev det Takeo Fujisawas uppgift att se till att idéerna gick att realisera och att produkterna verkligen blev sålda. Fujisawas roll som vice VD innebar att få in riskkapital, sköta exportsatsningar och ansvara för en allt större personalstyrka.

Både Honda och Fujisawa kom från enkla förhållanden och de höll ihop ända till 1973 då båda steg åt sidan för att låta yngre krafter ta över ansvaret för koncernen. Från ett kapital på 1 miljon yen hade värdet på 24 år ökat till nästan 20 miljarder yen.

1950 öppnades ett dotterföretag i Tokyo och därefter kommer, ett år senare, den första fyrtaktaren, Dream E-type på 146 cc, som hade en toppfart på 72 km/h. Den byggs i 146 exemplar om dagen.

I november 1952 reste Honda för första gången till USA. Studerade verkstadsanläggningar samt köpte verktygsmaskiner.

1955 är Honda den största motorcykeltillverkaren i Japan. Samma år kom Dream med 250 cc och 350 cc motor.