Ola Skinnarmo söker efter Vega med Honda ombord

den 17 juni 2013

Den 18 juni lämnar Ola Skinnarmo och hans besättning på fartyget S/Y Explorer of Sweden Göteborgs hamn för en två månader lång expedition till Grönland.

Syftet är att lokalisera och dokumentera fartyget Vega, som svensken Adolf Erik Nordenskiöld var först att segla genom Nordostpassagen år 1879. Vega förliste 1903 vid Grönlands västkust.

Med sig på expeditionen har Ola Skinnarmo Hondas båtmotor BF 20 SHU och som reservkraft Hondas elverk EU 20i.

– Ola Skinnarmos sätt att arbeta stämmer väl in med Hondas motto ”The Power of dreams”, säger Mikael Comrin, försäljningschef i Norden för Honda Power Equipment. Ola är en person som gör det oväntade, som tror på sina drömmar och ser till att de går i uppfyllelse.

Miljön grunden för Honda

Med på expedition Vega finns även Martin Jacobson, professor i maringeologi och geofysik vid Stockholms universitet. Expeditionen ska även genomföra ett forskningsprojekt med syfte att studera faktorer som påverkar hur inlandsisen smälter.

– Denna del av expeditionen är en viktig del för oss på Honda, att värna om miljön är en av vår upphovsman Soichiro Hondas grundpelare, fortsätter Mikael Comrin. Och med Hondas båtmotor BF 20 SHU har expeditionen tillgång till en av marknadens mest miljövänliga motorer.

Trygghet med Honda ombord

– Av mina tidigare erfarenheter av Hondas produkter vet jag att de håller mycket hög kvalitet och jag har en stor tilltro till deras produkter, säger Ola Skinnarmo. Den motor jag valt kommer jag att använda till fartygets gummibåt och elverket kommer jag att använda som extrakraft eller reservkraft.

– Det betyder att det är produkter som verkligen måste fungera när de används – och det känns tryggt att ha Honda ombord.

Expedition Vega beräknas vara avslutad den 20 augusti och ska då ha scannat av havsbottnen i området utanför Grönlands västkust och förhoppningsvis återfunnit Vega.

Följ expeditionen

För mer information kontakta gärna Mikael Comrin, försäljningschef Sverige, Honda Power Equipment, telefon 0705-12 90 47, e-post: mikael.comrin@honda-eu.com

Om Olas val av motor: Honda BF 20

20 hk. 4 taktsmotor. Rorkult. Vikt: 46 kg. Kort rigg. 6A laddning. Växelreglage fram.

Honda BF 20 är en kompakt och kraftfull motor med låg vikt och stor cylindervolym, vilket gör den stark på alla varvtal. Lätt tillgängliga reglage och ett väldigt lågt motorljud med vibrationsfri gång gör den till en härlig motor som passar många olika båttyper.

BF 20 är utrustad med Power Tilt - den perfekta lösningen för bekväm tiltning av motorn och för gång på grunt vatten. Upp till medelhöga varvtal kan du faktiskt använda denna funktion vid trimning för att förbättra båtens prestanda vid högre hastigheter.

BF 20 är en utombordsmotor med den allra senaste utvecklingen inom Hondas program av medelstora motorer. Den är idealisk för många nöjesbåtar, segelbåtar, aluminiumbåtar och små gummibåtar.

Den är utrustad med ett mikrodatorstyrt tändsystem, som optimerar tändinställningen vid alla varvtal och ger jämnare acceleration och bättre bränsleekonomi.

Om Olas val av elverk: Honda EU 20i

Max effekt: 2 000 W. Märkeffekt: 1 600 W. Bränsletank: 3,6 liter. Drifttid: 3 tim 50 min.  Mått (mm): L 512 × B 290 × H 425. Torrvikt: 20,7kg. Garanterad övre ljudnivå: 89dB(A).

Hondas innovativa elverk använder eller drivs av den legendariska fyrtakts GX-motorn och har konstruerats för att vara en pålitlig strömkälla med ström av hög kvalitet. De har utvecklats för att fungera i de mest krävande miljöer, för de mest krävande tillämpningar, och arbetar med förtroendeingivande lätthet och effektivitet.

Kompakta, lätta och supertysta levererar de ren kraft på de mest avlägsna platser. Hondas bärbara och bränslesnåla elverk har ljudisolerade höljen och ett avancerat ljuddämparsystem. Vikten har hållits nere med hjälp av ultralätta material som magnesium.

Den unika tekniken som Hondas EU-modeller använder genererar elektricitet av den höga kvalitet som krävs av känslig elektronisk utrustning som till exempel datorer, utan risk för krascher eller elektriska skador.

Om Ola Skinnarmos expedition Vega

1878 – 1879 var svensken Adolf Erik Nordenskiöld först i världen att segla från Atlanten i väst till Berings hav i öst genom Nordostpassagen. En bidragande del till att han lyckades var hans fartyg, Vega.

Vega var en tremastad bark som byggdes i Tyskland 1872. När Nordenskiöld avslutade expeditionen år 1880 fanns inte de ekonomiska medel som krävdes för att behålla henne. Hon såldes och hamnade hos det skotska rederiet Ferguson. År 1903 seglade hon norrut längs Grönlands västkust, men fastnade i isen i Melvillebukten på nordvästra Grönland. När kaptenen försökte spränga loss fartyget sprängdes is in i skrovet och Vega förliste.

Sedan dess har denna svenska nationalklenod, ett av de mest framgångsrika arktiska fartygen genom tiderna, legat bortglömd på havets botten.

Ola Skinnarmo med besättning ska segla S/Y Explorer of Sweden till Melville-bukten på Grönland för att lokalisera och dokumentera Vega. Ola har tidigare seglat i Vegas spår genom Nordostpassagen och har genomfört ett flertal expeditioner i såväl Arktis som Antarktis.

Med ombord finns även Martin Jacobson, professor i maringeologi och geofysik vid Stockholms universitet. Utöver att leda arbetet med att finna Vega expeditionen ska han genomföra ett forskningsprojekt med syfte att studera kollapsande shelf-is och dess betydelse för inlandsisens avsmältning.

Om Honda Power Equipment

Honda är världens största motortillverkare och ett av världens mest kända varumärken. Honda Power Equipment grundades 1953 och firar alltså 60 år i år. Grunden lades när universalmotorn "Typ H" lanserades i syfte att förenkla arbetet för bönderna. Sedan dess har Honda utgått från sin kärnteknik, motorn, och gradvis utökat sitt produktutbud. Numera omfattar det jordfräsar, elverk, utombordsmotorer, vattenpumpar, robotgräsklippare, gräsklippare, snöslungor och nu senast lösningar för att producera och spara energi.

Den världsomspännande verksamheten bedrivs fortfarande i den anda som eftersträvades av Honda Motors grundare, Soichiro Honda: att använda tekniken till att förbättra och förenkla människors liv. Sedan starten 1953 har 100 miljoner maskiner från Power Equipment producerats.

Honda Power Equipments produkter finns inom trädgårds- och marinområdet.

Utbudet består av gräsklippare, åkgräsklippare, trimmers, elverk, vattenpumpar, jordfräsar, snöslungor och båtmotorer för både privatkunder och proffs. Under 2012 såldes 5 600 000 Power Equipment-produkter över hela världen.