Hondas robotgräsklippare Miimo har fått ett pris

den 22 november 2012

Säljstart i början av 2013.

Honda har arbetat med robotutveckling sedan 1986, då med föregångarna till den humanoida roboten ASIMO. Nu kommer robotgräsklipparen Miimo som är en perfekt tids- och arbetsbesparande gräsklippare.

Klarar komplexa trädgårdar
Ingen trädgård är för avancerad för Miimo. Trädgården kan enkelt delas in i zoner vilket gör att Miimo med enkla inställningar klipper där ägaren vill att den ska klippa. Resultatet blir att hela gräsmattan är jämnt klippt hela tiden.

Kraftfull drivning

Tack vare det starka litiumjonbatteriet och de kraftfulla motorerna klipper Honda Miimo gräset på kortare tid än ledande konkurrenter**. Robotgräsklipparen har även en sensor som gör att den håller en rak linje när den klipper i sluttande terräng. Det ger ett jämnt klipp resultat på alla sidor om sluttningen.

Inga trasiga knivar i gräsmattan

En unik funktion är de tre formbara knivarna som böjs istället för att gå sönder om de träffar ett hårt föremål. Detta eliminerar risken för rester av trasiga knivar som ligger i gräsmattan.

Unik fläkt för bästa klippresultat

Honda Miimo har en unik fläkt som är skapar ett luftflöde som effektivt suger in och reser upp gräset mot knivarna. Detta ger ett mycket jämnt klippresultat och en jämnare spridning av klippet tillbaka till gräsmattan. Klipphöjden kan ställas in på mellan 20 mm och 60 mm.

 

Robotteknik i hemmiljö

Honda har arbetat med robotutveckling sedan 1986, då med föregångarna till ASIMO, världens mest avancerade humanoida robot. Miimo är den första kommersiella robotbaserade produkt som Honda har tillverkat för privatkonsumenter – den symboliserar företagets första steg mot att erbjuda kunderna robotlösningar som höjer livskvaliteten i hemmiljö.

 

Lyftskydd för extra säkerhet

Både säkerheten och stöldskyddet garanteras av de båda lyftsensorerna som aktiveras om Honda Miimo lyfts upp från marken. Om sensorerna aktiveras stängs robotgräsklipparen av helt, ett larm aktiveras och gräsklipparen kan inte användas förrän ägaren har matat in den unika PIN-koden.

 

Hindersensorer upptäcker fasta hinder i gräsklipparens väg. Om en av de aktiveras stannar robotgräsklipparen till, svänger och styr undan från hindret för att sedan fortsätta klippa i en annan riktning.

 

Inga skadliga utsläpp

Miimo är skonsamma mot miljön på flera sätt: den genererar inga C02-utsläpp, den är avsevärt tystare än bensindrivna gräsklippare och man behöver inte tänka på klippresterna.

 

Så här jobbar Honda Miimo

Roboten klipper kontinuerligt efter ett slumpmässigt mönster innanför en begränsningsslinga som läggs under jord eller i gräset i mattans ytterkanter. Honda Miimo registrerar den elektroniska signalen i slingan och håller sig innanför denna. Gräsklippet fungerar som ett naturligt gödningsmedel för gräsmattan. Roboten drivs av ett avancerat litiumjonbatteri och återvänder till dockningsstationen när det behöver laddas.

 

Valfri klippningsmetod

Med robotgräsklipparen följer en dockningsstation som fungerar både som en laddare och signalsändare. Begränsningsslingan ansluts till dockningsstationen och dras därefter i gräsmattans ytterkanter för att avgränsa ytan som ska klippas. Därefter programmeras Miimo efter ett schema som är baserat på kundens önskemål, via den inbyggda timern och kalendern. Miimo kan ställas in i tre klipplägen beroende på trädgårdens storlek och utseende.

Miimo 300 (upp till 2200 m²) får ett rekommenderat pris på 20 400 kr. Miimo 500 (upp till 3 000 m²*) kostar 23 400 kr. 

www.hondamiimo.se

 

Mer information om Honda Miimo kommer under vintern 2012/2013.

*Motsvarar ungefär en halv fotbollsplan. **Enligt Hondas egna tester.