”Bränslecellsfamiljen” Spallino

Jon och Sandy Spallino i Kalifornien blev i juni 2005 de första privatkunderna i världen som leasar Hondas bränslecellsbil FCX. Under de kommande åren kommer fler privatkunder att leasa FCX och därmed hjälpa Honda att samla in värdefull information inför arbetet med framtida modeller.

– Vi ser verkligen fram emot att få pendla till arbetet och köra runt barnen med FCX, kommenterar Jon Spallino. Vi har stora förhoppningar inför denna leasingperiod. FCX fungerar precis som vilken bil som helst på vägen – men utan skadliga avgasutsläpp. Den släpper ju bara ut rent vatten!

En förutsättning för att kunna hyra ut FCX till privatpersoner är att de är bosatta i Los Angeles-området och kan använda de vätestationer som ingår i Kaliforniens Hydrogen Highway. Det är en infrastruktursatsning som sträcker sig över hela staten och som ständigt byggs ut för att allmänheten ska kunna tanka vätgas.

Honda är den enda biltillverkaren i världen som fått sin bränslecellsbil certifierad för kommersiellt bruk och vardagsbruk, och dessutom varit först med att tillhandahålla tekniken för allmänheten. Företaget har en tydlig långsiktig målsättning med att den avancerade tekniken skall gå att överföra till bilar för massmarknaden.