Hondas Mean Mower tar hem priset "Thing of the Year"

Hondas eldsprutande åkgräsklippare "Mean Mower" tog nyligen hem en mycket speciell utmärkelse när man vann tidningen BBC TopGear Magazines nyinrättade pris "Thing of the Year" (Årets pryl) för 2013.

den 17 december 2013

Hondas "Mean Mower"

I denna månads nummer hyllar Piers Ward från BBC TopGear de "modiga männen och kvinnorna på Honda" för att de skapat detta monster med en motorvolym på hela 1000cc. Han förklarar vidare att eftersom Honda antog utmaningen* och det är en livsbejakande upplevelse att köra den, så är den en värdig vinnare av BBC TopGear Magazines pris.

0-100 km/h på bara fyra sekunder

Den 109 hk starka Mean Mower har byggts av Hondas BTCC-partner Team Dynamics på uppdrag av Honda Storbritannien. Förutom den blixtrande topphastigheten har den en utväxling som gör att den accelererar från 0-100 km/h på bara fyra sekunder. Vikten är så låg som 140 kg och vridmomentet är 96 Nm. Mean Mower kan även stoltsera med effekt/viktförhållande på 532 bhp/ton.

Motor från Hondas motorcykel Firestorm

I projektet byggde Team Dynamics om Hondas åkgräsklippare HF2620 från grunden genom att byta ut chassiet mot ett specialtillverkat, nytt chassi, på vilket man monterade 1000cc-motorn från Hondas motorcykel VTR Firestorm och ett skräddarsytt upphängningssystem. Hjulen hämtade man från en ATV. Mean Mower har en specialtillverkad sexväxlad växellåda med växlingspaddlar, nydesignad sportstol och avgassystem av typen Scorpion.

160 km/h men kan klippa ändå

Man har gjort allt för att bibehålla så mycket av den ursprungliga gräsklipparen som möjligt. Klippkåpan har specialtillverkats i fiberglas för att minska vikten, medan bränsletanken, den effektiva oljekylaren samt en sekundär vattenkylare har placerats där gräsuppsamlaren normalt är placerad. Mean Mower kan faktiskt användas för gräsklippning upp till 24 km/h tack vare de båda elmotorerna på klippkåpan, som roterar den 3 mm tjocka stålklippvajern med hela 4 000 v/min.

En entusiastisk Piers Ward på BBC TopGear Magazine säger: "Logiskt sett är Mean Mower en märklig produkt – för ingenbehöver egentligen en åkgräsklippare med en toppfart på 160 km/h och som accelererar från 0 till 100 km/h på fyra sekunder. Men ibland vill man helt enkelt kunna klippa gräsmattan där hemma lite snabbare ..."

Mean Mower har figurerat bl a när Honda Yuasas BTCC-förare (British Touring Car Championship) Gordon "Flash" Shedden tävlade på gräsklipparen mot sin teamkollega Matt Neal, som körde en BTCC Civic.

Ellie Ostinelli, PR, marknadsförings- och kommunikationschef på Honda i Storbritannien tillägger: "Mean Mower förverkligar något som miljoner människor har fantiserat om och visar på ett fantastiskt sätt Hondas innovativa anda och förmåga att skapa tekniska produkter som är något utöver det vanliga."

*Top Gear Magazine utmanade Honda (Storbritannien) att bygga världens snabbaste gräsklippare, under förutsättning att den fortfarande skulle kunna klippa gräs.