Välkomna vilda djur i din trädgård

Från den minsta insekt till den mest tystsmygande räv – ett rikt djurliv är livsviktigt för vår planet. Men även i Europas mest utbredda landsbygdsområden är djurlivet tyvärr på tillbakagång. Med stadsbebyggelse som sprider sig allt längre över landskapet, och intensivt jordbruk och kommersiellt skogsbruk som fortsätter störa naturen, kan det ibland kännas som att problemet till stor del är ur våra händer. Sanningen är emellertid att det finns många enkla förändringar du själv kan göra i ditt eget lilla område utomhus för att hjälpa djurlivet i ditt närområde att frodas.

Läs vidare för att höra några av våra idéer om hur du kan välkomna vilda djur i din trädgård, tillsammans med våra tips om att använda dina trädgårdsredskap på det mest naturvänliga sättet. 

Lär känna ditt lokala djurliv

Var du än bor kommer du att upptäcka att en livlig förekomst av vilda djur aldrig är långt borta. Från reptiler till däggdjur, insekter och fåglar – som en entusiastisk trädgårdsmästare är du förmodligen mer än välbekant med några av dina lokala arter. Över hela Europa finns en levande blandning av fåglar. Beroende på var du befinner dig kan du se hägrar, örnar, lunnefåglar, guldfinkar och till och med flamingos. De flesta trädgårdar över hela Europa kommer att också att få avnjuta regelbundna besök av ekorrar, möss, rävar och kaniner, tillsammans med ett omfattande anta fjärilar, bin, sniglar, spindlar och maskar.

Vi är starkt beroende av pollinering av grödor och den marknäring som detta djurliv ger. Under de senaste åren har antalet pollinerande vilda djurarter minskat avsevärt, och det finns flera arter av humlor som nu hotas av utrotning. Genom att öka din kunskap om det lokala djurlivet, bli kreativ och lära dig hur du kan undvika att orsaka oavsiktlig skada med de trädgårdsredskap och produkter du använder, kan du göra skillnad.

Kreativa idéer för trädgårdsutrymmen

Vi hoppas att idéerna nedan kommer att inspirera dig att bli kreativ i din egen trädgård, oavsett budget.

1. Öppna ett insektshotell
Att skapa ett insektshotell behöver inte vara komplicerat – medan vissa bygger utarbetade strukturer tycker många att en enkel hög med små stockar räcker mer än väl. Samla kvistar, ved, stockar och halm till ett provisoriskt torn i ett något skuggat hörn av din trädgård – du kan till och med lägga till återvinningsbart material som till exempel mjölkkartonger och avskurna bitar av stuprör. Utrymmet ska vara fint och fuktigt – och även död, ruttnande ved och ruttnande växter är välkomna! Stick in torra löv i små luckor i stockhögen för att göra sprickorna perfekt åtsittande för insekter – och se till att tillhandahålla massor av tunnlar i olika storlekar för insekter att krypa in i.

2. Skapa igelkottshål
Igelkottar bara älskar att ströva omkring. De utforskar sin livsmiljö på jakt efter mat, sovplatser och andra igelkottar att para sig med, och kan färdas upp till 2,5 km varje natt. Du kan göra det ännu enklare för dem att vandra från trädgård till trädgård genom att öppna små hål i din staketet kring din trädgård. Prata med grannarna först och föreslå att ni ska sammankoppla era trädgårdar med en liten tunnel eller ett hål i botten av det omgivande staketet. Hålet bör vara ungefär 12-13 cm i diameter för att ge dina igelkottsbesökare gott om krypmöjligheter.

3. Mata fåglarna
De flesta är medvetna om att fågelmatare och vattenstationer kommer att uppmuntra fåglar till deras trädgård, men med ett fågelbord eller ett vattenbad följer ett element av ansvar. Det är viktigt att rengöra dem regelbundet med ett skonsamt desinfektionsmedel för att hålla dem sjukdomsfria och säkerställa att dina flygande besökare förblir friska.

Fåglar får en rejäl energikick av en kaloririk kost, särskilt när vädret är svalare. Du kan köpa fettbollar att lägga till i dina matare eller göra dina egna genom att kombinera fett – exempelvis ister eller talg – som du sedan ställer in i kylen över natten.

Vissa fåglar äter hellre från marken än ett upphöjt fågelbord. Markmatarburar kan skapa den perfekta matplatsen och hjälper till att förhindra att större fåglar äter maten innan mindre fåglar, exempelvis gärdsmyg och rödhake, kan komma åt den.

Långt gräs

4. Ytterligare tips om att bilda naturliga livsmiljöer
Många trädgårdsmästare väljer korta, snygga och välskötta gräsmattor, men vilda djur föredrar långt gräs. Överväg att låta en del av din gräsmatta växa – du kommer att upptäcka att den blir en perfekt livsmiljö för insekter, vilda växter och fjärilar. En komposthög skapar också en miljö som skalbaggar, maskar och grodor älskar. Om du skapar en damm kommer denna, oavsett storlek, att locka till sig vilda djur. Här följer några saker att tänka på när du anlägger en damm i din trädgård:

• Placera din damm på en plats som får både skugga och solsken.
• Fyll din damm med kran- eller regnvatten – en billig flaska vattenbehandling från din lokala djuraffär tar bort klor och gör vattnet säkert för djur.
• Placera stenar eller kvistar runt kanten för att ge vilda djur enkel åtkomst.
• Lägg till näckrosor för att minska algtillväxten och ge skuggiga platser.

Överväg att odla växter som attraherar pollinerande insekter. Bin besöker gärna runt frukt- och grönsaksland, medan vilda växter såsom nässlor, prästkragar och smörblommor blommar kontinuerligt och skapar en födokälla året runt. Klättrare såsom murgröna och klematis ger skydd och blir en lockande plats för naturen.

HRM 3000 LIVE

Viltvänliga trädgårdsredskap

Det är nästan helt möjligt att utföra ditt dagliga trädgårdsarbete utan att störa vilda djur i ditt område. Många trädgårdsredskap har också funktioner som hjälper dig att skydda de naturliga livsmiljöer du har skapat. Honda Miimo-robotgräsklipparen ger dig möjlighet att ställa in en omkrets runt din gräsmatta och undvika eventuella platser utanför dessa gränser. Du kan också välja elektriska trädgårdsredskap och gräsklippare som genererar färre utsläpp och är mer miljövänliga, och dessa batteridrivna maskiner är dessutom ofta mycket tystare och därför mindre störande för de vilda djur som lever i din trädgård. Det är lätt att ta reda på sömnvanorna för de vilda djur som vistas i ditt område, och när du väl vet detta kan du undvika ljudintensiv trädgårdsverksamhet under dessa tider.