De bästa återvinningsidéerna för att göra om din trädgård med en viss budget
Välkommen till Hondas trädgårdsklubb.
Om du spenderar mer tid hemma i år kanske du söker efter sätt att snygga till eller uppgradera din trädgård med en viss budget. Smart återvinning av gamla saker är ett miljövänligt och kostnadseffektivt sätt att göra det på. Om du vill ha lite inspiration för att komma igång kan du titta på några av våra favoritidéer för en hållbar trädgård.
Återvinningsidéer i en trädgård börjar ofta med vanliga saker som vi alla är bekanta med. Gamla syltburkar, plastflaskor och en burk färg kan vara allt som behövs. Den som har mer tid och energi kanske vill satsa på att göra en odlingshylla av drivved. Följande tips och instruktioner är utformade för att hjälpa dig i din återvinning, hur ambitiösa eller måttliga dina planer än är.
Guide i fem steg för att göra en återvunnen odlingshylla av pall
Ett projekt för en hemgjord odlingslåda av pallar är ett tillfredsställande sätt att skapa ett prydligt och attraktivt inslag i trädgården, eller på din balkong, som alla kan beundra. Du behöver inte ha proffskunskaper i trädgårdsskötsel för att göra stor skillnad med återvunna material.
Du behöver en liten pall, som du kan hitta – ofta kostnadsfritt – hos lokala företag när de inte längre har användning för dem. Du kan också prova med att söka på ”gratis pall i närheten” för att hitta annonser om gratis pall från användare av lokala forum.
Trädgårdstips: vissa pallar har ojämna brädor fram och bak. Det är bra om du kan skaffa två pallar eftersom extra virke kan behövas till att jämna ut odlingshyllan.
Steg 1
Vi rekommenderar att du bär handskar som skyddar dina händer från stickor när du slipar ned skarpa kanter med sandpapper. Beroende på hur din pall är byggd kan du behöva ta bort varannan bräda på framsidan med din hammare så att dina plantor får tillräckligt med utrymme för att växa. Se till att brädorna är jämna fram- och baktill, och använd överblivet virke för att lägga till om det behövs. När du är nöjd kan du måla din odlingshylla av pall i önskad färg. Steg 2
Mät först odlingshyllans baksida för att bestämma hur mycket ogräsduk du behöver för att täcka baksidan, och sätt sedan fast den med din häftpistol. Därefter mäter du bredden och djupet på hyllorna och klipper duken till rätt storlek. Fäst den i pallen med häftpistolen så att du skapar hängande rännor i hyllorna.
Steg 3
Mät och klipp nu ogräsduken som ska hänga i odlingshyllan och innehålla jorden och plantorna. Använd häftpistolen igen och fäst duken i överdelen av varje hylla och jämna sedan till alla kanter med en sax så att det ser prydligt och snyggt ut. Steg 4
Nu är din pallodlingshylla klar för att fylla hyllorna med planteringsjord. Tryck till den ordentligt med handen (men inte så hårt att du drar loss ogräsduken från häftklamrarna) för att förhindra att överflödig jord ramlar ut på sidan. Gör försiktigt några små dräneringshål i duken på varje hylla med spetsen av en sax.
Steg 5
Nu är din pall redo för plantering – blommor, örter och till och med suckulenter kommer att se fantastiska ut. Tänk efter noga var du vill placera din odlingshylla och vilka väderförhållanden den kommer att ha. Får den mycket skugga eller sol? Regnar det mycket där du bor, eller är det snarare torrt? Svaren på dessa frågor bidrar till att bestämma vad du ska plantera. När du är klar ska du inte glömma en skvätt växtnäring så att plantorna får den bästa starten i sitt nya hem.
Omvandla vanliga hushållsföremål till återvunna skönheter i trädgården
Om du inte känner dig djärv nog att ta dig an projektet för pallodlingshyllan, eller om du har lite ont om tid just nu, finns det några fantastiskt snabba och enkla sätt att skapa en billig och hållbar uppgradering av din trädgård.
Du anar inte hur många oönskade hushållsartiklar som kan omvandlas till nya användbara eller vackra föremål. Du behöver ingen stor budget. Allt som krävs är lite tid, omsorg och fantasi för att förverkliga din miljövänliga drömträdgård.
Återvinningstips 1
Plastflaskor är idealiska som miniodlingskrukor, både små 500 ml vattenflaskor och tvåliters läskflaskor. Gå igenom din återvinningsplast och skär dina flaskor till den storlek och längd du behöver för de frön eller plantor du vill odla.
De är fantastiska som provisorisk kruka innan du planterar din växt i något mer hållbart när den har växt till sig. Ett utmärkt tips för trädgårdsskötsel är att driva upp dina tomat- eller chiliplantor i en plastflaska.
Eller så kan du ägna lite mer tid och skära dina flaskor i en rolig vinkel och måla dem som en permanent kruka för blommor och plantor. Hängande växtkrukor av plastflaskor i din trädgård är snyggt och lätt att åstadkomma. Gör bara två små hål med spetsen av en sax på endera sidan av toppen, dra ett snöre igenom, knyt ordentligt och häng där du vill.
Återvinningsförädlingstips 2
Hållbarhet är vackert när du sparar dina gamla syltburkar så att du får en mysig uppsättning lyktor till uteplatsen. De passar särskilt bra som dekoration vid sittplatsen.
Skölj ur dina syltburkar med varmt vatten och diskmedel och låt dem lufttorka. Använd mallar och rita former på självhäftande ark med skyddspapper på baksidan. Blommor, stjärnor och hjärtan fungerar bra. Klipp ut och klistra dem på burkens sidor. Om du inte kan hitta självhäftande papper i din lokala hobbybutik kan du använda vanligt papper och dubbelhäftande tejp i stället.
Spreja utsidan av burken med glasfrost i ett jämnt ytskikt, och när den har torkat tar du bort det självhäftande pappret så framträder dina frostiga mönster. Beroende på storleken på din syltburk kan du ha värmeljus eller små ljus inuti. Använd sand att sätta ned ljusen i så att de inte flyttar sig i burken.
Återvinningstips 3
Om en gammal kruka ser ganska trött ut och sliten ut är det frestande att kasta den och köpa en ny. Men den hållbarhetsintresserade trädgårdsmästaren som söker en kreativ omvandling kan ge gamla krukor nytt liv med lite färg och kreativitet.
Snygga till de gamla krukorna med en rotborste och lite tvålvatten. Låt dem lufttorka. Vilken typ av färg du behöver beror på ytan – plast, keramik eller cement – så gör din utforskning och välj den rätta i förväg.
Ett bra tips är att använda sprejfärg för att ge blomkrukor i plast nytt liv – den ger ett snyggt ytskikt snabbt och enkelt. Kom ihåg att bära handskar och ett andningsskydd, och använd färgen utomhus.
Färgblock, mönster, ränder eller symboler – slutresultatet är upp till dig och din fantasi!