Så väljer du rätt gräsklippare

Din trädgård är lika unik som du är, en plats där du kan koppla av, där barnen ska kunna leka eller hunden springa. Det är också ett utrymme som hela tiden behöver omsorg, så det är viktigt att komma ihåg att ditt val av gräsklippare ska baseras på vem som ska använda den, lika mycket som vilken typ av gräsmatta du har.

Gräsmattor kan ha alla slags former och storlekar – stora, små, komplexa och enkla, i en sluttning eller helt plant. På samma sätt vill en del av oss koppla av och njuta av vår trädgård, medan andra älskar att ägna sig åt aktiv trädgårdsskötsel. Oavsett vilken typ av trädgård du har och vilken sorts trädgårdsmästare du är, här är några tips för att hitta den bästa gräsklipparen för dig.

Låt oss börja med storleken

Enkelt uttryckt, ju bredare klippbredd en gräsklippare har, desto större gräsyta klipper den och desto mindre tid tar det. Tvärtom är våra kompakta och lättare modeller med mindre klippkåpor särskilt utformade för mer komplexa trädgårdar. Även om det inte finns någon fast regel för vilken gräsklippare du ska välja för din trädgård så handlar det i slutänden oftast om vad du känner dig mest bekväm med.

För att hjälpa dig att visualisera storleken på din gräsmatta använder vi ytan av en tennisbana som referens, och för att beskriva det utrymme som varje gräsklippare är konstruerad för att klippa.

En snabbguide till storlek

När du väljer en klippare för mindre gräsmattor (upp till ungefär en halv tennisbana) är gräsklippare med en klippbredd upp till 46 cm perfekta. Medelstora trädgårdar (eller motsvarande en tennisbana) kräver en medelstor modell på 47 cm, medan större ytor (ungefär lika stora som två tennisbanor) kräver en klippbredd på över 50 cm.

För riktigt vidsträckta trädgårdar (över två tennisbanor) är en åkgräsklippare eller trädgårdstraktor det bästa alternativet. Om du däremot vill ha din gräsmatta klippt utan att behöva göra det själv är våra Miimo-robotgräsklippare det idealiska valet.

Gör ditt liv lite enklare

Alla våra gräsklippare är konstruerade för att vara lätta att äga och använda, och särskilt utformade för att göra gräsklippningen så lätt som möjligt. Självgående modeller kan till exempel ge lite extra hjälp och är särskilt oumbärliga för lutande eller ojämn mark.

Ska jag välja en bensin- eller elgräsklippare?

    

Det beror mycket på din typ av gräsmatta, men för mindre ytor är våra batteridrivna izy-ON-gräsklippare bekväma, tysta och miljövänliga. De är kraftfulla, lätta och – utan sladd – snabba och enkla att göra i ordning och använda. De kräver ingen ström utom för laddning.

   

Bensindrivna klippare ger dig ett stort urval och mångsidighet, inklusive våra populära IZY-modeller med konkurrenskraftiga priser och klippbredd på 46 cm. Lättstartad, pålitlig Honda-motor och en av modellerna har selektiv mulching.

Större bensinmodeller på 53 cm, som HRG536, enkelt klipper ytor på upp till två tennisbanor.

Hög utrustningsnivå

   

Om du letar efter en användarvänlig klippare som har funktioner med mycket hög utrustningsnivå och är lämplig för medelstora gräsmattor så har våra HRX-modeller klippbredder på 47 och 53 cm. De har lätta klippdäck av polymer som är slitstarka och lätta att rengöra. Alla HRX är självgående.

  

För de största trädgårdarna

Stora utrymmen kräver de största maskinerna. Vårt sortiment av åkgräsklippare och trädgårdstraktorer har klippbredder från 102 till 122 cm. Alla har hydrostatisk transmission för steglös hastighetsreglering och kopplingsfria riktningsändringar. De här Versamow-modellerna är utformade för att passa det jobb som behöver göras och låter dig kompostera medan du klipper.

Robotgräsklippare

Robotgräsklippare klipper gräsmattan så att du slipper det och får tid till sådant du älskar att göra i trädgården. Hondas Miimos är smarta och kan programmeras att klippa gräset på en tid som passar dig – även på natten eller när det regnar. Dessutom mulchar de gräset så fint att det inte behövs samlas upp, och de vet till och med när de ska ladda sig.

Är min trädgård lämplig för Miimo?

Miimo arbetar med diskret begränsningskabel placerad på eller strax under gräsmattans yta. Den klarar passager och kan klättra eller köra nedför i måttliga sluttningar, men om gräsmattorna ligger i olika plan med trappsteg emellan måste du antingen flytta Miimo mellan klippområdena eller ha en extra Miimo för varje plan.

I Miimo-serien ingår Miimo 40, som är idealisk för gräsmattor på upp till en och en halv tennisbana, eller den större Miimo 3000 som är avsedd för mycket större utrymmen, har programmerbara funktioner och även kan fjärrstyras med en mobiltelefonapp.

För mer information om våra banbrytande trädgårdsmaskiner, se extra detaljer här.