Gör trädgården redo för våren

Välkommen till Hondas trädgårdsklubb.  

Våren är precis runt hörnet. Vad du än ser fram emot när årstiderna växlar så kommer här några tips som hjälper dig att förbereda marken för dina nya plantor eller återställa ditt grönsaksland till fullgott skick.

Väderförhållandena kan variera dramatiskt mellan olika regioner. Oavsett var din trädgård är belägen kanske du märker att den behöver lite extra skötsel när vintern är över. Om du bor i ett område med mycket nederbörd kanske du behöver hjälpa din gräsmatta, dina rabatter och kanter att återhämta sig från de skadliga följderna av överflödigt vatten.

Här är tre viktiga steg för att göra din trädgård redo för våren. 

1.  Vi börjar med en vårstädning

• Börja med att blåsa bort spindelväven – och nedfallna löv. Du kommer att upptäcka att lövblåsare är otroligt lätta att använda och ett riktigt effektivt sätt att återställa dina ytor efter vintern. Nu för tiden är de designade för att vara extremt bekväma att använda och kommer att rensa bort dina döda löv på nolltid.

• Nästa steg är en enkel uppfräschning av dina kanter. Vi föreslår att du börjar med att luckra upp jorden för att bli av med ogräs innan du lägger på gödningsmedel för att ge näring åt häckar och kantväxter. Ett fint tjockt lager av fuktrik kompost hjälper till att förhindra att det kommer mer ogräs i övergångsområdet.

• När dina kanter ser fina och friska ut, bör du överväga att lägga lite tid på att trimma buskar och träd i din trädgård. En häcksax förenklar arbetet och du kommer att använda den om och om igen för att hålla dina buskar i god trim hela året. Ett bra tips är att vänta så länge som möjligt i slutet av vintersäsongen innan du börjar beskära, ifall det skulle komma sen frost som skadar eventuella nya skott.

• Ta sedan en titt på dina rabatter för att se om du behöver rensa ogräs och ge jorden en näringsrik uppfräschning med ett lager kompost och finklippt gräs. Nu är även en bra tid att kontrollera ditt staket, om det skulle behöva repareras efter en vinterstorm.

• Om du är nybörjare i trädgården, kommer du att upptäcka att plantering av nya växter är ett enkelt sätt att kickstarta vårsäsongen och sätta lite färg på ditt utomhusområde. Du kan blanda dina favoritblommor eller börja experimentera med olika örter och grönsaker.

2.  Återuppliva din vattendränkta gräsmatta

Vattenmättnad kan vara ett stort problem för husägare som bor i områden med kraftiga vinterregn eller snöfall. Allt eftersom årstiderna växlar dränker ansamlingar av överflödigt vatten rötterna under gräsmattan och tar bort de viktiga näringsämnen som din jord behöver. När detta händer utnyttjar tyvärr ogräs och mossa snabbt det kalla, blöta vädret och växer för att fylla utrymmet där ditt grönskande gräs brukade vara.

Tack och lov finns det många sätt att förbättra dränering och återställa de nyttiga bakterierna i din gräsmatta efter vintern:

• Först måste du hjälpa vattnet i din gräsmatta att rinna bort så att näringsämnen kan fyllas på i jorden igen. Ett enkelt sätt att göra detta är att lufta jorden med hjälp av en gräsmatteluftare. När du har perforerat marken kan du sedan borsta gräsmattejord över ytan för att stimulera goda bakterier att nå rötterna och hjälpa dem att växa sig starkare.

• Vi rekommenderar att du väntar tills temperaturen i din trädgård är några grader över fryspunkten, innan du strör ut en massa gräsfrön. En rejäl dos med gräsfrön tillför näring och skyddar marken från ytterligare frost. Precis vad du behöver för att stimulera ditt grönskande gräs att växa.

• Vi har nämnt det tidigare men att lägga ut finklippt gräs är verkligen nyckeln till en förbättring av kvaliteten på jorden i din trädgård. Ett rejält lager av jordförbättrare gör underverk när det gäller att förhindra ogrästillväxt, förbättra fuktnivåerna och öka mängden viktiga näringsämnen.

• Vi rekommenderar verkligen att prova ett organiskt gödningsmedel. Hönsgödselpellets är ett utmärkt sätt att öka tillväxten av goda bakterier och stimulera insekts- och maskliv. Men kom ihåg att de kan ha en ganska skarp lukt, det är förmodligen bäst att strö ut dem på din gräsmatta vid kallt väder.

3.  Återställ ditt grönsaksland

Om det ofta är kallt väder och frost där du bor kan det vara svårt att få liv i grönsakslandet efter vintern. Under perioder med kraftig frost är det större risk att dina grönsaksfrön drabbas av sjukdomar och dålig rotbildning, och risken är faktiskt så hög som 50 % att de inte växer alls. Grönsaksfrön behöver naturlig värme för att gro och om frosten tränger djupt ner i jorden kan det ta ett tag innan den kommer tillbaka.

Tack och lov finns det ingen anledning att misströsta, vi har några säkra sätt att påskynda uppvärmningen av jorden och stimulera snabbare tillväxt av grönsaker.

• Jorden runt dina frön kommer att värmas upp mycket snabbare när den inte utsätts för väder och vind. Du kan täcka ditt grönsaksland med svart polyeten för att generera denna värme snabbt och enkelt.

• En frisk maskpopulation betyder frisk jord. Du kan öka mängden näringsämnen i din jord med en rejäl dos organisk gödsel, såsom hönsgödselpellets som nämns ovan. Ett bra sätt att återställa ditt grönsaksland till bästa möjliga hälsa.

• Det finns skyddande konstruktioner som du kan använda för att skapa ditt eget mikroklimat. Detta ökar tillväxten och skyddar dina frön från väder och vind. Om du täcker ditt grönsaksland med en skyddande konstruktion, till exempel en odlingsklocka eller såtunnel, kommer det att avleda regn och värma upp din jord på nolltid.

• Om du vill gå ett steg längre kan du överväga att köpa ett odlingshus – dessa miniväxthus kommer verkligen att stimulera snabb tillväxt för dina grönsaker. De inte bara skyddar dina växter nästan helt från hårt väder, de maximerar också ljuset och värmen från solen i din trädgård. Det finns många andra fördelar med odlingshus, till exempel bättre kontroll över jordförhållandena.

• Om du tror att grönsaksfrön har gått förlorade på grund av vintervädret eller om du helt enkelt vill odla grönsaker utan den långa processen med att odla växter från frön, så kan du också köpa plantor som är redo att sättas direkt i marken. För bästa resultat måste du förbereda marken genom att rensa bort eventuellt ogräs. Du måste sedan låta jorden sätta sig i några veckor innan du planterar dina nya plantor.

Oavsett hur din trädgård har klarat vintern, om den bara behöver en vårstädning så som beskrivs i steg ett. Eller om du upplever några av de mer specifika problemen efter vintern som beskrivs i steg två och tre, kommer de här tipsen och råden att hjälpa dig att bli "vårklar" på nolltid.

Läs mer om trädgårdsredskapen som kan hjälpa dig att förbereda din vårträdgård här.