Trädgårdsarbete för nybörjare

Välkommen till Hondas trädgårdsklubb.

Det är ingen hemlighet att trädgårdsarbete är bra för en. Det är inte bara ett utmärkt sätt att aktivera sig, det är också enormt fördelaktigt för din mentala hälsa och ett fantastiskt kreativt utlopp. Om du har blivit inspirerad att förvandla din trädgård - eller om du nyligen kanske blivit stolt ägare till en egen liten grönyta utomhus - har vi några praktiska tips och expertråd för att komma igång.

Vi vet att det kan vara svårt att veta exakt var man ska börja när man ställs inför en tom gräsplätt eller en bångstyrig rabatt. Ta allt en sak i taget istället för att låta dina trädgårdsplaner överväldiga dig. Börja smått, så inser du snart att det är mycket lättare än du kanske tror att förvandla ditt utomhusområde till din favoritdel i ditt hem.

Här följer vår grundläggande kunskap om trädgårdsarbete i 10 mycket enkla steg:

Steg 1. Underhåll av gräsmattan En välklippt gräsmatta kan göra en sådan skillnad för ditt boende och är ett riktigt bra ställe att börja på när det gäller att snygga till din trädgård. Precis som det finns många olika typer av gräsmattor finns det också många olika typer av gräsklippare. Denna artikel ger några goda råd om hur du väljer rätt gräsklippare för just din grönyta, med information om bensin, sladdlösa och till och med självgående modeller.

Steg 2. Trimma kanten Om du trimmar gräsytans kanter skapas rena, skarpa linjer mellan dina rabatter och andra ytor i trädgården. Om gräsmattans kanter ser lite ojämna ut och gräset växer in i kanterna, kan du åtgärda detta med hjälp av ett par kantskärare för att trimma det bångstyrigt långa gräset. Du kan till och med överväga en kraftfullare kanttrimmer som exempelvis Honda Versatool, med åtta olika tillbehör inklusive en kantskärare som gör att du enkelt kan skapa raka linjer runt kantytorna.

Steg 3. Bekämpa ogräs Ogräsbekämpning anses vara ett av de mer besvärliga trädgårdsarbetena. Men om du reserverar lite tid varje vecka – eller till och med varje dag – för att hålla koll på det, kanske du till och med tycker arbetet är terapeutiskt. Det är värt att komma ihåg att om du drar ut ogräset medan detta fortfarande är kort blir det mycket lättare att få upp alla rötter ur marken. Försök att inte lägga något ogräs med fröer kvar i din kompost – det kan sluta med att du sprider ogräset runt din trädgård. 

Steg 4. Ser du arvplantor? Arvplantor är växter som växer i en trädgård utan att dessa planterats där med avsikt. Vissa trädgårdsmästare älskar att se dessa mer bångstyriga element blomstra, och uppmuntrar aktivt vildblommor och örter att växa. Andra ser dessa vilda växter som ogräs som bör tas bort. Om du upptäcker ovälkomna arvplantor i dina rabatter bör du gräva lite djupare för att se till att du får upp alla rötter när du rensar ytan.

Steg 5. Ta dig an igenvuxna ytor Om du har tät vildvuxenhet eller en bångstyrig häck i trädgården är det värt att investera i trädgårdsredskap som förenklar den kontinuerliga skötseln. Hondas häcksaxar och röjsågar är utformade för intuitiv, bekväm användning. Även den mest oerfarna trädgårdsmästare ska enkelt kunna förstå hur de fungerar. Det är också värt att överväga ett sladdlöst alternativ om du har särskilt svåråtkomliga platser att navigera i.

Steg 6. Välj dina plantor väl Innan du beger dig ut för att köpa dina favoritplantor och blommor rekommenderar vi att du tar dig tid att beakta den miljö de ska växa i. Är din trädgård solig eller skuggig? Är jorden ljus eller mörk? Sandig eller lera? Det är mycket praktiskt att känna till denna information innan du börjar handla. Olika plantor klarar sig bättre under olika förhållanden. Om du är osäker på förhållandena i trädgården kan det vara värt att titta lite på grannens plantor och blommor för att se vad som blomstrar.

Steg 7. Tillför färg Det ögonblick dina blommor börjar blomma och färgsprängningar börjar dyka upp i din vackra trädgård är ovärderligt. När du väljer dina favoritblommor bör du fundera över om du gillar att färgerna kolliderar eller kompletterar varandra. Vid plantering kanske du känner att jorden behöver en liten näringsboost. I så fall kan du lägga till matjord eller en blandning av matjord och kompost för att skapa de mest näringsrika förhållandena för tillväxt.

Steg 8. Tillför smak En grönsaksträdgård är otroligt värdefull, och många grönsaker är lätta att odla även om du har mycket liten erfarenhet. Du kan till och med börja med att plantera örter i krukor och odla välsmakande, aromatiska löv och stjälkar som kan klippas av och användas i dina rätter. Basilika, timjan och gräslök trivs bra i små krukor, och om du har ont om utrymme kan du till och med placera krukorna på en balkong eller en solig trapp.

Steg 9. Bevattning Trädgårdsplantor är utformade att överleva bland naturens element och bör kunna dra till sig fukt från jorden de lever i. I tider av lite regn och kontinuerligt solsken måste du emellertid vattna dina plantor regelbundet. Du bör kunna se när dina plantor behöver vattnas genom att känna på jorden runt dem och kontrollera om den är torr. Om du har plantorna i krukor måste de vattnas ännu oftare.

Steg 10. Njut av din nya trädgård I slutändan ska din trädgård vara en plats du njuter av. När du planerar din layout kan du överväga att lägga till en yta där du kan umgås med vänner, eller bara en plats där du kan sitta i en bekväm stol och beundra resultatet av ditt hårda arbete. När dina plantor börjar växa får du en tydligare uppfattning om vad som fungerar på din grönyta – var inte rädd för att byta ut något som inte fungerar för just dig. Din trädgård är din egen och när du väl har börjat är möjligheterna oändliga

Från det att du börjar rensa din yta till att vårda dina nya plantor kommer din trädgård snabbt att börja ta form. I takt med att dina växter och blommor växer kanske du till och med märker att ditt självförtroende och din ambition gör likadant.

 Lycka till!