Trädgårdsarbetets helande kraft på vår fysiska hälsa

Välkommen till Hondas trädgårdsklubb.

Din trädgård kan vara en plats för avkoppling och reflektion, men med de hälsofördelar den medför kan den också betraktas som ett utomhusgym, utan de höga medlemsavgifterna. Följ med oss för att upptäcka vilken inverkan vardagligt trädgårdsarbete kan ha på din kropp och själ, plus utforska de intressanta parallellerna mellan trädgårdsarbete och yoga. 

Det är ingen överraskning att trädgårdsarbete kan vara ansträngande. Men har du någonsin funderat på träningen som du ger varje muskel i din kropp när du tar hand om dina växter och grönsaker? Från högenergijobb som att gräva och klippa gräs till de mer känsliga uppgifterna med beskärning och ogräsrensning – trädgårdsarbete är en källa till allsidig träning.

Trädgårdsmästarens träning

Sättet du sträcker och stärker dina muskler på när du arbetar i trädgården kan ha en bestående inverkan på din fysiska styrka och rörlighet, för att inte tala om hur bra det är för din medicinska hälsa eftersom det minskar risken för hjärtsjukdomar, diabetes och högt blodtryck.

När du kombinerar träning med något du älskar, som att skapa en vacker uteplats, är det lättare att hitta plats åt det i ditt liv. Och inom trädgårdsarbete, med sitt stora utbud av säsongsbetonade uppgifter, får du en naturlig variation i mixen.

Exponering för D-vitamin
Att bara vara utomhus kan ge dig alla fördelar din kropp behöver. Serotoninet som frigörs när du utsätts för solljus kan faktiskt hjälpa till att stärka skelettet och immunförsvaret och få dig att känna mer livsglädje.

Konditionsträning
Att klippa gräsmattan, gräva ett grönsaksland, skyffla jord och kratta löv kan vara ganska intensiv konditionsträning och genom denna typ av arbete kan du bränna cirka 300 kalorier per timme.

Muskelfärdighet
Ogräsrensning, beskärning och plantering är känsligare uppgifter, men kan vara lika bra för din fysiska hälsa. Det fokuserade, repetitiva arbetet kommer att förbättra din finmotorik och muskelstyrka.

Fundera på att ta dig an trädgårdsarbete som du skulle ta dig an ett träningspass, stretcha dina muskler innan du börjar och växla mellan några av uppgifterna ovan, så att du byter mellan tyngre och lättare aktiviteter och uppnår den perfekta balansen.

Yoga och trädgårdsarbete

Yoga är en träningsform som påverkar både kropp och själ positivt. Den kombinerar fysisk ansträngning med andningsteknik och statiska och dynamiska övningar. Många människor anser att trädgårdsarbete är terapeutiskt. Faktum är att man kan dra många paralleller mellan trädgårdsskötsel och yoga.

Fysisk ansträngning
I trädgårdsarbete och inom yoga använder du en rad olika muskler. Du bygger upp din styrka långsamt och repetitivt och uppnår mer med varje träningspass än du gjorde tidigare. Dessa ansträngningar ökar din muskeltonus och övergripande rörlighet.

Mindfulness
Oavsett om du rensar ogräs i trädgården eller utövar yoga så arbetar du med en känsla av fokus och lugn som främjar ditt mentala välbefinnande. Som vi tog upp i vår blogg Trädgårdsarbete för mindfulness, det sätt på vilket du kontrollerar din andning och relaterar till omgivningen kan hjälpa till att frigöra känslor av spänning och stress, och ge dig ett lugn.

Näring
Trädgårdsmästare vet att ju mer vi arbetar i vår trädgård, desto mer får vi ut av den. Men hur många av oss tillämpar samma tankesätt på vårt eget sinne och vår egen kropp? Yoga handlar om mer än fysisk träning. Det handlar också om att ta hand om sig själv. Omtanke, näring och att se till att vår kropp har den perfekta balansen av ingredienser för att blomstra som den borde göra.

Yoga är, precis som trädgårdsarbete, en transformerande handling. Ett resultat av konsekvent ansträngning och ständig förbättring. Och trädgårdsmästare, precis som yogautövare, uppskattar de stunder där ingenting alls verkar hända lika mycket som de njuter av livet i full blom. Man kan inte påskynda någonting när det gäller trädgårdsarbete eller yoga, och det är precis så det ska vara.