De många fördelarna med ett grönsaksland

Det finns ett oändligt antal anledningar att börja odla sina egna grönsaker. Detta gäller oavsett om målet är att använda dessa grönsaker för att skapa läckra måltider eller de fysiska belöningarna av regelbunden träning. Och – kanske viktigast av allt – de betydande mentala hälsofördelar som kommer av att träna utomhus och se sina grönsaker frodas.

När det kommer till dina besök i matbutiken kan du spara pengar genom att hoppa över grönsaksdisken och fylla korgen från ditt eget grönsaksland. Du kommer då inte bara att veta exakt vad som finns i maten du odlar, du kan dessutom vara säker på att varor som transporteras med skottkärra snarare än flygplan är mycket snällare mot miljön.

Låt oss gräva lite djupare i hälso- och välmåendebelöningarna med att odla eget.

Ett lyft för din fysiska hälsa

Trädgårdsarbete är ett träningspass för hela kroppen. Och med ditt sinne fokuserat på resultatet av ditt hårda arbete kan det vara mycket lättare att motivera dig själv att komma igång. Med en blandning av uppgifter som att gräva, kratta, klippa och rensa ogräs kommer din kropp att märka av träningen. Genom att variera dessa vanliga jobb kan du skapa ett varierat träningspass, och du kommer snart att se att din kondition växer i takt med din skörd.

När din trädgård är full av färg och vimlar av färska grönsaker, kommer du att märka att det kan ha en enorm inverkan på din kost. Med möjlighet till nya och spännande rätter är det inte konstigt att studier visar att vi äter 40 % mer frukt och grönsaker varje dag om vi odlar dem själva. Vi är också mycket mer benägna att äta våra rekommenderade dagliga fem frukt- och grönsaker.

Detta större intag av färska grönsaker kommer naturligtvis också att ha stor inverkan på din hälsa och ditt välbefinnande. Din kropp utnyttjar C-vitamin, kalium och en mängd andra vitaminer och mineraler. En diet rik på dessa vitaminer hjälper till att hålla sjukdomar i schack, och de extra fibrerna för din tarm kan hjälpa matsmältningen.

Lilla Miimo

Du kommer inte bara att få hälsofördelar av grönsakerna du stoppar i dig under måltiderna. Att vara ute i solskenet och ta hand om dina odlingar medför också belöningar för dig. Du kommer att få i dig mycket D-vitamin som hjälper kroppen att absorbera de mineraler som behövs för friska ben, tänder och muskler, och du kanske också märker att du sover bättre. Kom alltid ihåg att täcka kroppen med lätta kläder, en solhatt och massor av solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor när du skördar frukterna av att arbeta utomhus.

För att säkerställa att du får maximala hälsofördelar av de frukter och grönsaker du äter, är det viktigt att njuta av dem så snart som möjligt efter att de har plockats eller dragits upp ur marken. Fukt och näringsämnen i färskvaror kommer att sjunka gradvis efter att de har skördats – att ha ett eget grönsaksland gör att du dramatiskt kan förkorta tiden mellan att din egenodlade mat lämnar trädgården och tillredningen i köket.

Du kan inte bara avgöra hur färska dina grönsaker är, du kan också få fullständig kontroll över de bekämpningsmedel som används på din mat när den växer. Du bestämmer allt – från vilken typ av jord du använder till exakt hur du tillför näring till dina plantor.

Lite tender, love and car för ditt mentala välbefinnande.

Ju mer vi rör på oss, desto bättre mår vi ofta. Tillsammans med fördelarna för din kropp kan den fysiska ansträngningen av trädgårdsarbete frigöra en hälsosam dos serotonin som får dig att må bra.

Om du känner dig stressad eller spänd kan det hjälpa att lämna ditt huset och tillbringa lite tid i din trädgård. I samma ögonblick som du fokuserar din energi på att vårda levande, växande saker kommer du att känna hur din kropp börjar slappna av. Trädgårdsarbete är en flykt. När livet rusar förbi i en suddig serie möten och övertid är trädgårdsarbete en chans att pausa och gå i sin egen takt. En "mindfulness"-aktivitet som kan hjälpa till att häva depression och lindra ångest. När ditt grönsaksland ligger precis utanför din dörr kan du ta den här tiden för dig själv när du känner behovet. Om du regelbundet kan utnyttja denna ventil och verkligen leva i nuet medan du är ute i din trädgård, finns en god chans att du kommer att märka att ditt humör förbättras.

En odlande människa

Ju mer tid du ägnar åt att odla dina plantor, främja dina växters möjligheter att frodas och ta hand om dina grönsaker, desto mer nöjd och självsäker kan du känna dig. Och när ditt självförtroende stärks kommer du att kunna koppla av i din nya hobby och kanske till och med experimentera med de växter och grönsaker du planterar i ditt grönsaksland.

Det finns så många fördelar för ditt sinne, din kropp, ditt humör och din sociala miljö att det inte är konstigt att människor i århundraden nu har skapat sitt eget utrymme i jorden runt sitt hem och använt det för att uttrycka sin kreativitet, släppa spänningar och odla näringsrik mat till sin familj.

En källa till nöje för familj och vänner

Trädgårdsskötsel är något hela familjen kan ägna sig åt: barn älskar att få vara utomhus och vara praktiska! Att ta hand om ett grönsaksland är ett utmärkt sätt för barn att bygga upp sin kunskap om nya ingredienser och utveckla sitt smaksinne samtidigt som de upplever spänningen av att se frön förvandlas till grönsaker.

Att odla grönsaker kan också öka ditt sociala liv– det är det perfekta sättet att inleda konversationer och bygga vänskap. Inte alla grönsaksodlare har ett grönsaksland i sin egen trädgård. En kolonilott är något underbart – om du får en tomt på ett allmänt utrymme kommer du att finna dig omgiven av likasinnade med egen kunskap, egna tips – och kanske till och med några läckra grönsaker – att dela med sig av.