Hållbart trädgårdsarbete. Dina frågor, besvarade.

Välkommen till Hondas trädgårdsklubb.

Vi letar alltid efter möjligheter att dela användbara insikter med människor som älskar trädgårdsarbete lika mycket som vi gör. Det är därför vi välkomnar konsumentfrågor. De hjälper oss att säkerställa att vi delar med oss av den mest praktiska och användbara kunskapen som möjligt. Den här bloggen kommer att besvara några av de vanligaste frågorna om hållbart trädgårdsarbete. 

Hållbart trädgårdsarbete definieras som att använda metoder för att ”underhålla en trädgård utan att uttömma naturresurser eller orsaka ekologisk skada”. Som trädgårdsmästare fördjupar vi oss i skönheten hos den otroliga naturen runt omkring oss, och det är naturligt att vi inte vill att något av det vi gör dagligen ska vara skadligt för miljön. Det finns naturligtvis många åtgärder som vi trädgårdsmästare kan vidta för att säkerställa att vår påverkan på världen minskar.

Här är några enkla tips för att göra ditt trädgårdsarbete mer hållbart. Du kanske redan gör några av dem.

Kompostering och mulching

Genom att kompostera grönt avfall och mulching återvinner vi inte bara matavfall och rester från gräsklipp, utan vi skapar också organiska gödningsmedel och tillför välbehövliga näringsämnen till vår jord.

Byte till el

Genom att byta till elektriska trädgårdsredskap och en grön energileverantör kan vi minska vårt koldioxidavtryck och mängden utsläpp som vi producerar varje gång långt gräs, eller en oregerlig häck, behöver klippas. Det finns några otroligt kraftfulla och effektiva nätdrivna och sladdlösa gräsklippare, röjsågar och häcksaxar på marknaden, så att du kan ta hand om trädgården utan att kompromissa.

Spara frön

Genom att smart tänka framåt och spara frön från dina mogna blommor och grönsaker vid precis rätt tidpunkt, kan du skapa ett frölager till nästa vår och återplantera i din trädgård igen utan att någonsin behöva handla nytt. Några av de enklaste fröna att spara och plantera om är de från tomater och paprika.

På Honda lyssnar vi alltid på våra kunders frågor och försöker hitta nya sätt att hjälpa till med att göra hållbarhet i trädgården lite lättare. Så här är våra bästa tips för några av de vanligaste frågorna till oss:

Kan jag vara miljövänlig och fortfarande bekämpa skadedjur?

”Kan jag vara miljövänlig och fortfarande bekämpa skadedjur?”

Absolut! Faktum är att det finns en uppfattning om att om du överhuvudtaget behöver kemikalier i trädgården bör de användas minimalt och bara på ett mycket riktat sätt. Det finns många sätt på vilka du kan använda god trädgårdshygien, odlingstekniker och naturligt försvar för att hålla skadedjuren fullständigt under kontroll.

Så här skulle vi föreslå att du använder naturen för att kontrollera naturen.

Det är mycket vanligt att trädgårdsväxter drabbas av angrepp från olika typer av bladlöss. Insekter som dessa – som kan sprida virus till alla dina växter, suga bort saven och förvränga tillväxten – är uppenbarligen högst ovälkomna i alla trädgårdar. Men istället för att ta till skadedjursspray, kan du fundera på att be om hjälp från rovinsekter som med glädje kommer håller de irriterande skadeinsekterna borta.

Platta blommor, som tusenskönor, dill och kvanne lockar in nyckelpigor och blomflugor i din trädgård, ett perfekt placerat försvar om ett bladlusangrepp skulle dyka upp. Du kan också plantera naturliga avskräckare som insektsavvisande grönsaker och örter, inklusive selleri, broccoli, vitlök och kryddnejlikor.

Här är ytterligare några tips som kan hjälpa dig att minska antalet skadedjur naturligt:

 • Snabba lösningar
 • Ju tidigare du reagerar, desto effektivare blir du när det gäller att sätta stopp för växande skadedjursbestånd. Spola bort bladlusangrepp så snart du upptäcker dem och plocka bort snäckor och sniglar för hand. Fällor som feromonautomater kan också hjälpa dig att övervaka angrepp och hålla nere antalet.

 • En skadedjursfri miljö
 • Försök att se till att din trädgård inte är en fristad för de skadedjur du inte vill ha. De flesta av dessa insekter tycker att trädgårdsskräp och ogräs är perfekta gömställen, så ett riktigt enkelt tips är att hålla din trädgård så snygg som möjligt. Du kan också placera ut strategiska föremål i din trädgård; till exempel är rena och torra äggskal eller kopparrör utmärkta för att avvärja sniglar.

 • Kaffedags
 • Du kan faktiskt förvisa insekter från din trädgård genom att erbjuda dem kaffe! Insekter tål inte kaffesump; faktum är att de kan döda myror. Prova att lämna överbliven sump utspridd kring den plats där skadedjur kommer ifrån.

  Om du funderar på andra metoder för skadedjursbekämpning som eteriska oljor, hembryggda blandningar eller tvål, ska du vara medveten om att även om de kan göra ett bra jobb med att ta itu med skadedjuren, så förorenar vissa av dem också miljön och kan hota andra och nyttigare insektsarter.

  Fungerar verkligen vattentunnor?

  ”Fungerar verkligen vattentunnor?” 

  Vattentunnor erbjuder en mängd fördelar, från det enkla faktum att din vattenanvändning och dina vattenräkningar kommer att minska till fördelarna med att minska vattensvinnet och de positiva effekterna av näringsspäckat regnvatten på dina växter och blommor.

  Där kranvatten behandlas med kemikalier och klor är regnvattnet fullt av näringsämnen och mycket bättre för din trädgård. Och temperaturen på vattnet gör också skillnad, dina växter kommer att frodas i vatten som har samma omgivningstemperatur.

  Självklart minskar en vattentunna mängden kranvatten som du använder. Men den minskar också mängden dagvatten som rinner ut i våra avlopp. Detta innebär att färre skadliga ämnen som gödningsmedel och kemikalier rinner ut i våra vattendrag, vilket bara är bra.

  Kan jag återvinna gräsklipp?

  ”Kan jag återvinna gräsklipp?” 

  Gräsklipp innehåller många naturliga näringsämnen, inklusive kväve som är mycket bra för jorden i din trädgård. Du kan återvinna ditt klipp genom att lägga det på din kompost för att förbättra kvaliteten eller genom att lägga en liten mängd direkt på dina blommor och grönsaksland. Du kan också prova att blanda en handfull gräsklipp med jord och lägga det i rabatterna. Gräskomposten kommer att förbättra jordens temperatur, uppmuntra kvarhållning av fukt och hålla ogräs till ett minimum.

  Du kanske också blir glad av att höra att du kan bespara dig själv den mödosamma uppgiften att samla in gräsklippet helt och hållet – och ändå göra skillnad. Om du klipper ditt gräs ofta kan du lämna klippet utspritt på gräsmattan för att sönderfalla och gödsla din gräsmatta naturligt, vilket tar bort behovet av gödningsmedel på gräset. För bästa resultat bör du se till att gräset är torrt och ganska kort. Detta förhindrar att klippet bildar klumpar som kan ha en skadlig effekt på gräsmattan när den växer.

  Många gräsklippare nuförtiden gör den här processen enklare, och säkerställer en jämn spridning genom att mulcha gräset medan du klipper innan du sprider tillbaka det över gräsmattan. Du hittar vårt utbud av Honda-gräsklippare med mulching-funktion här.

  Hållbar trädgårdsskötsel innebär helt enkelt att gå till naturen för att hitta de verktyg vi behöver för att hantera våra dagliga trädgårdsuppgifter. Förhoppningsvis hjälper våra svar dig att utnyttja allt din vackra trädgård har att erbjuda.