Att rasera en myt – Den friska gräsmattan

En fräsch, grön gräsmatta är källan till mycket stolthet och glädje, och erfarna trädgårdsmästare kan inte låta bli att dela med sig av råd och vägledning för att uppnå en perfektion av gräsmattan. Tyvärr finns det lika många myter kring trädgårdsskötsel som det finns visdomsord – och du kan komma att upptäcka att alltför många trädgårdsmästare faktiskt förstör jorden. Vi har tillverkat gräsklippare i över 40 år. Ingen kan gräs bättre än vi. Vi ska nu utforska och avslöja några vanliga myter inom gräsmatteskötsel, samt dela med oss av våra egna tips om att hålla ditt gräs friskt.

Myt nummer ett: "Ju kortare du klipper gräset, desto mindre ofta behöver du klippa din gräsmatta"

FALSKT – Det är förståeligt att tro att om du klipper gräsmattan kortare kan du spara arbete längre fram. Men att klippa gräset alltför kort kan allvarligt minska mängden näringsämnen i din gräsmatta och tillåta ogräs att ta över i försvagade områden. Detta kommer att leda till mer arbete i det långa loppet eftersom du då måste investera tid i att återge hälsan till din gräsmatta. Helst bör ditt gräs vara mellan 6 och 10 cm högt. Längre strån kommer att absorbera mer solljus, vilket stärker roten och gör ditt gräs starkare och friskare. Det bästa sättet att förbättra hälsan i din gräsmatta är att investera i en mulchinggräsklippare som finfördelar allt gräsklipp och sprider det tillbaka över ditt gräs där det multnar och tillför näring till jorden under din gräsmatta.

Myt nummer två: "Sprinklers är mer kostnadseffektiva än en trädgårdsslang"

SANT – Det är sant att en frisk grön gräsmatta behöver mycket vatten, men olika delar behöver olika mycket. En slang är bra på att rikta vatten mot mycket specifika områden, men den kan också leda till övervattning och omfattande slöseri. Det mest kostnadseffektiva och miljövänliga sättet att hålla ditt gräs välbevattnat och se till att tillräckligt med vatten når de platser som verkligen behöver det är att installera ett sprinklersystem i marken. En bevattningssprinkler installeras i din gräsmatta för exakt automatisk bevattning. Du kan göra detta alternativ ännu mer effektivt genom att installera en regnsensor som instruerar din sprinkler att aktiveras när regnmängderna är låga.

HRX-gräsklippare

Myt nummer tre: "Gräsklipp leder till mossansamling."

FALSKT – För det första, vad är "mossansamling"? Mossa är ett lager igensatta löv, dött gräs och toviga rötter som kan bildas ovanpå jorden under ditt gräs. Ansamling av mossa täpper till jorden, hindrar syre från att cirkulera och låser viktiga näringsämnen. Om du märker att ditt gräs är fläckigt och gulaktigt är det värt att kontrollera att din jord har tillräcklig ventilation och dränering. Sanningen är att gräsklipp kan vara mycket fördelaktigt för din jord. Det är viktigt att se till att precis rätt mängd gräsklipp sprids över din gräsmatta där det naturligt multnar, tillför näring åt ditt gräs och hjälper det att växa. Det är värt att överväga en gräsklippare med mulchingsförmåga för att påskynda denna process. Med vår Miimo-robotgräsklippare får du inbyggd mikromulching som klipper ditt gräs till otroligt fina partiklar, och vår Honda Versamow™-teknik låter dig styra hur mycket gräsklipp du klipper och hur mycket du samlar in.

Myt nummer fyra: Det spelar ingen roll vilken tid på dygnet man vattnar sin gräsmatta.

FALSKT – Detta låter trovärdigt, men sanningen är att om du vattnar din gräsmatta på morgonen är det mycket bättre för gräsmattans hälsa. Vatten avdunstar snabbt när vädret är som varmast, medan det på natten inte avdunstar alls, varigenom dagg kan bildas. För att få största möjliga nytta av att vattna ditt gräs, sikta på att ta dig ut före klockan 11, och absolut innan kvällen. Om du behöver hjälp med att nå denna tid varje dag kan du köpa ett sprinklersystem som fungerar med en timer, vilket eliminerar behovet av tidiga morgonrutiner.

HRN-gräsklippare

Myt nummer fem: Gräs är gräs.

FALSKT – Det är lätt att tro att allt gräs är likadant. I själva verket finns det många olika typer, och de behöver alla olika nivåer av skötsel. Trädgårdsarkitekter väljer specifikt gräs för enskilda platser, med kortare, finare strån för idrottsplatser och golfbanor, och gräs som lätt trivs för helt nya gräsmattor. Det kan krävas lite olika försök och misslyckanden när du räknar ut om det är skugga, sol eller extra vatten som gör din gräsmatta gladast. Du kan till och med prova att låta ditt gräs växa lite längre för att se om detta förbättrar gräsmattans skick, eller klippa det en aning kortare än vanligt. Var du än bor i Europa är det värt att lägga tid på att identifiera grästypen i din trädgård och lära dig hur du kan vårda din gräsmatta till en optimalt frodig, grön hälsa.

Detta är den första i en serie av mytraserande bloggar från Honda. Håll ögonen öppna för nästa, inklusive fler insikter och råd som hjälper dig att rensa ogräs från fakta inom trädgårdsvetenskap.