Europas mest spektakulära trädgårdar

Välkommen till Hondas trädgårdsklubb.

Vi hoppas att du njöt av skönheten hos våra spektakulära mystiska trädgårdar. Men gissade du rätt? Gångbanan uppe i träden, de oändligt blommande blommorna och klassiska näckrosorna kom från tre av Europas mest imponerande platser – Kew Gardens i Storbritannien, Keukenhof i Nederländerna och Giverny i Frankrike. 

Om våra pittoreska ledtrådar väckte ditt intresse, har vi mer att dela om varje otrolig uteplats – kanske kommer vi att påverka dina resor i framtiden eller inspirera till något nytt i din egen trädgård?

Kew Gardens, London, Storbritannien. Världsledande botaniska trädgårdar.

Den 300 hektar stora Royal Botanic Gardens i Kew finns i London, Storbritannien. Det är inte svårt att förstå varför denna park är en av Londons populäraste attraktioner och med på UNESCO:s världsarvslista – med sin otroliga gångbana uppe i träden, som låter dig betrakta magiska vyer högt över marken, och mer än 50 000 arter av exotiska växter och träd. Denna fantastiska plats har till och med sin egen polisstyrka, en poliskår som etablerades för över 150 år och som än idag patrullerar trädgårdarna. Historien om Kew Gardens är något att förundras över. Den kinesiska pagoden i Kew färdigställdes 1762, kung Williams tempel, som rymmer en vild blandning av sydeuropeiska växter, byggdes för drottning Victoria, medan det fantastiska palmhuset, där det finns en frodig inomhusregnskog, sträcker sig tillbaka till 1844. Otroligt nog har Kew också världens äldsta krukväxt på sina marker, en jättelik cyrad (Jurassic Cyad) som samlades in under kapten Cooks resor till Sydafrika 1775. En av de mest slående sevärdheterna i trädgårdarna är kanske kupan. Denna uppslukande upplevelse är en enorm installation som byggdes som en hyllning till Storbritanniens honungsbin och återskapar livet i en bikupa. Den sitter ihop med världens största viktorianska växthus och The Princess of Wales Conservatory, som har 10 klimatzoner, för att göra denna världsledande trädgård till ett måste att besöka för alla som älskar vetenskap, naturvård och oklanderlig design.

Keukenhof, Lisse. Europas trädgård.

I kommunen Lisse, inte långt från Amsterdam, ligger Keukenhof, en av världens största blomsterträdgårdar – och är du där på besök i precis rätt tid hittar du också mer än 7 miljoner blommor i blom. Miljontals och åter miljontals lökar planteras mellan oktober och december för att kontinuerligt blomma under åtta veckor mellan mars och maj. Parken är endast öppen under detta korta spektakulära fönster och över en miljon besökare flockas för att se den livfulla uppvisningen under den här tiden. Planteringen är designad kring ett nytt tema varje år, och synkroniseras för att säkerställa att du, oavsett var i blomsterparken du befinner dig, alltid ska se ett färgspektakel som får dig att tappa andan. Tulpaner, orkidéer, rosor, hyacinter, påskliljor, nejlikor och iris frodas i ett hav av blommor och dofter som sprider sig över 80 hektar. Blommorna slingrar sig in i parkens engelska landskapsträdgård, Nature Garden och Japanese Country Garden och pryder ljusa utställningar i fyra paviljonger. Keukenhof betyder ”köksträdgård” och sträcker sig tillbaka till 1400-talet, då den skapades som en liten trädgård av grevinnan van Beleren som bodde i slottet Teylingen. Parken växte till att fylla hela den plats där slottsmarkerna en gång låg, och 1949 fick en grupp blomsterexportörer och ledande lökodlare idén att använda utrymmet för att ställa ut Amsterdams mest imponerande vårblommande lökar. Historia skapades och Europas vackraste vårträdgård föddes.

Claude Monets trädgård, Giverny, Frankrike. En impressionistisk fristad.

Givernys vackra läge fångade blicken hos Claude Monet när han åkte förbi på ett tåg 1883. Han flyttade genast in i ett stort hus i Giverny och började skapa de spektakulära trädgårdar som blev hans musa fram till hans död 1926. Den här parken med sina blomfyllda vyer och världsberömda näckrosor är nu en vallfärdsplats för impressionismälskare från hela världen. Giverny är fortfarande en liten by på landet, trots att Monets hem i 40 år, Maison et Jardins de Claude Monet, komplett med rum designade och inredda av konstnären, drar till sig svärmar av besökare varje år. Några av Monets mest beundrade mästerverk målades här i detta fängslande landskap. När du utforskar platsen kommer du att hitta hundratals rabatter som blommar i livfulla färgskurar som fyller marken och bågar med klättrande växter ovanför ditt huvud. Det här är trädgårdar designade av impressionismens mästare och de gör ingen besviken. Den berömda japanskinspirerade vattenträdgården, vid sidan av näckrosdammarna som gjorde Giverny känt över hela världen, är anmärkningsvärt lugn. Trädgården tog tio år att skapa och när du ser de orientaliska växterna och träden speglas i det glittrande vattnet, kan du inte undgå att bli lika förtrollad och inspirerad som Monet själv en gång var.