VÅR ELBIL

Välkommen till en ny epok inom bilkörning. Det är en spännande framtid vi har att se fram emot, och frågorna är många. Vi hoppas att du hittar åtminstone några av svaren här.

Den elektriska epoken är här

Hondas elektriska bil lanseras 2020. Häng med i utvecklingen och anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna.

Vy snett framifrån av Honda Urban EV Concept med förnybar energi.

Är elbilar bra för miljön?

Är elbilar miljövänliga?

Är en elbil verkligen miljövänlig om dess energikälla är ett oljedrivet kraftverk? En elbil som laddas med elektricitet som framställs på detta sätt kan mycket väl förbruka samma typ av bränsle som en bensindriven bil, men mycket mindre av det. Själva elbilen genererar inga avgaser alls, vilket är mycket bättre för miljön och för människors hälsa eftersom luftföroreningarna minskar.

Kan batterierna i elbilar återvinnas?

De batterier som driver elbilar (och hybridbilar, för den delen) kan återvinnas. Batterierna, med sin låga vikt och större kapacitet, är av litiumjontyp – och precis som i bärbara datorer och mobiltelefoner kan batterierna i elbilar återvinnas.

Avger elbilar avgaser?

En elbil har inget avgasrör – den är avgasfri och utsläppen är därmed lika med noll – vilket helt klart gynnar stadsmiljöer där lokala luftföroreningar är ett stort problem.

Vy snett bakifrån av Honda Urban EV Concept.

Vilka är fördelarna med att äga en elbil?

Är elbilar mer effektiva?

Baserat på kostnaden per mil skulle en helelektrisk bil kosta dig mindre än en tredjedel av en bensin- eller dieselbil. Det finns även avsevärda skattefördelar och rejäla statliga bidrag som ger en bra skjuts framåt.

Behöver elbilar olja?

Elbilar är som regel billigare att underhålla och ingen olja behövs, vilket innebär att de inte behöver regelbundna oljebyten – till skillnad från bensindrivna bilar, som kräver regelbunden och ofta mer omfattande service.

Behöver elbilar service?

Vanligtvis har en helelektrisk bil endast följande huvudkomponenter: elmotorn, en inbyggd laddare, batteri samt en växelriktare. Detta är en av huvudorsakerna till att elbilar kostar mindre att serva – jämfört med en vanlig bensin- eller dieselbil krävs mindre underhåll. Elmotorer har visat sig vara mycket pålitliga och de kräver mycket lite underhåll.

Måste elbilar kontrollbesiktigas?

Elbilar måste godkännas vid en kontrollbesiktning – precis som alla andra fordon – efter tre år. Den största skillnaden är givetvis att inget avgastest genomförs. Allt annat, som bromsar, fjädring, ljus, styrningskomponenter, lager osv. ... gäller fortfarande.

Vy snett framifrån av interiören i Honda Urban EV Concept.

Hur känns det att köra en elbil?

Hur fungerar elbilar?

Det finns inga växlar i en elbil, allt sker med direkt kraftöverföring – direkt till hjulen. Tryck bara på gaspedalen så överförs en jämn kraft direkt från elmotorn, som är ren, effektiv och ger kraftfulla prestanda utan avgaser.

Har elbilar automatisk eller manuell växellåda?

Elbilar behöver ingen manuell eller automatisk växellåda med flera växlar. Till skillnad från förbränningsmotorer har elmotorer ett mycket brett effektområde – de kan köras på höga varvtal – och en enkel växellåda med fast utväxling är allt som krävs.

Behöver elbilar en växellåda?

Elbilar har inga växlar, eftersom de drivs direkt via elmotorn. Hastigheten beror på hur kraftig acceleration du begär. Ingen koppling krävs eftersom elmotorn kan generera vridmoment från 0 varvtal och uppåt.

Hur långt kan en elbil köra?

Framsteg inom batteritekniken gör att elbilarnas räckvidd hela tiden ökar. Idag kan helelektriska bilar enkelt köra över 100 kilometer på en enda laddning, och vissa nya modeller börjar närma sig 200 kilometer eller ännu mer.

Vy framifrån av Honda Urban EV Concept inkopplad för laddning.

Hur laddas elbilar?

Kan elbilar laddas hemma?

Du måste montera ett uttag för kontakten hemma och sedan planera din resa så att du kan ladda bilen när det behövs. När din elbil talar om för dig att batteriet börjar laddas ur, ansluter du bara kontakten. Det är lika enkelt som att ansluta en vattenkokare.

Är det gratis att ladda elbilar?

Laddning hemma kostar generellt 1,50-3 kr/mil (beroende på körförhållande och ditt elavtal)  , medan laddning på offentliga laddstationer och andra offentliga laddningsställen – som snabbköp och bilparkeringar – ofta är gratis att använda under den tid man befinner sig där. Snabbladdningsstationer finns på bensinstationer längs motorvägarna och kostar generellt mer att ladda än hemma.

Ser alla elektriska laddningskontakter likadana ut?

Nej, det finns två typer som helt enkelt kallas Typ 1 och Typ 2 – dock finns en universaladapter som passar båda två. Nuvarande generation elbilar använder i princip uteslutande en standard kallad J1772 för 110 V- och 240 V-laddning, vilket är standard i samtliga offentliga laddstationer.

Hur installerar jag en laddstation för elbil?

Gå inte till din lokala elektriker. Det bästa du kan göra är att kontakta en certifierad elektriker. Detta säkerställer att din laddstation hemma installeras enligt högsta säkerhetsstandard. (i Sverige är det Naturvårdsverket som handlägger det statliga bidraget på upp till 10 000 kr).

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Att ladda en elbil kan ta så lite som 30 minuter eller upp till 12 timmar. Detta beror helt på batteriets kapacitet och laddstationens effekt.

Vad händer om batteriet i en elbil laddas ur helt?

Detsamma som i en bil med bensin- eller dieselmotor: Bilen stannar. Ägare av elbilar tycks emellertid vara mer medvetna om räckvidden än ägare av bensindrivna bilar, och elbilar har dessutom (precis som bensindrivna bilar) en mätare som i god tid varnar dig med ljud- och visuella signaler om räckvidden börjar bli kort.